Házhoz megy a zenede: erdélyi gyerekekkel szerettetik meg az élőzenét

Fergeteges bulik, a zenében felszabadult, táncoló és egymást magasba dobáló gyerekek jellemzik a Házhoz megy a zenede zenei missziós sorozat koncertjeit, amely ezekben a napokban járja Erdély településeit. Bordás József és zenekara a tavalyi rocktörténeti sorozatát követően idén a poptörténet magyar és nemzetközi klasszikusait idézi meg egy-egy élő, hangszeres koncert és zenetörténeti előadás keretében.

A Házhoz megy a Zenede projektről az éppen zajló erdélyi turné sepsiszentgyörgyi állomásán beszéltek a szervezők, miután az Andrei Mureșanu-színház előadótermében mintegy száz diák előtt idézték meg a legendás magyar és nemzetközi popzenekarokat a székelyföldi Baricz Gergő énekhangjával és Nagy Zoltán gitárjátékával, amihez a ritmust Kovács Felicián basszusgitáros és Bordás József dobos és művészeti vezető adta.

A koncertet követő sajtótájékoztatón az ötletgazda Bordás József elmondta, hogy március 13-án Székelyhídon indították a turnét majd következett Nagyvárad, Dés, Szamosújvár, Székelyudvarhely, Lövéte. Hétfőn Sepsiszentgyörgyön zajlott az előadás, majd a következő napokban Kézdivásárhelyen, Baróton, Kovásznán, Szatmárnémetiben folytatódik, és március 24-én Nagybányán zárul a karaván.

A sajtótájékoztatón mind Bordás József, mind Baricz Gergő egy Presser Gábor arcképével illusztrált pólót viselt, és a Maszol érdeklődésére elmondták: ez egy üzenet, hogy „menő dolog magyar ikonok pólóit viselni”, ezért készítettek ilyet még Frenreisz Károly, Kóbor János, Szörényi Levente és Póka Egon arcképével is, ezeket viselik a koncertjeiken.A hétfői koncert után sajtótájékoztatón számoltak be a programról | A szerző felvétele

„Azt hittem, a rockzenét is inkubátorba kell helyezni mint a klasszikus zenét, hogy legyen még, aki fogyasztja ezeket” – mondta Baricz Gergő, aki szerint már a tavalyi turnéjuk során meglepődve tapasztalta, hogy a gyerekek torkuk szakadtából üvöltik az AC/DC- vagy P. Mobil-dalokat, és egymást dobálják a levegőbe. „Felnőtteket nem láttam még ilyen felszabadultan bulizni” – tette hozzá a székelyföldi énekes, aki szerint ez azért fontos, mert a koncerteken részt vevő gyerekek felnőttkorukban is vissza tudnak majd nyúlni ehhez az élményhez. Másik cél, hogy a zenetörténeti ismertető mellett a gyerekek megtapasztalhassák a hangszeres, élőzene csodáját.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének és a Kovászna megyei tanács elnöke is azt hangsúlyozta a program kapcsán, hogy a gyerekek már zsenge korban megismerik és megszeretik a jó zenét, de azt is jó volt látni, hogy a koncert végén a száz fiatal tele torokból énekelte a Nemzeti dalt. „A Kovászna megyei önkormányzat önként vállalt feladata a kultúra támogatása, hiszen ez a közösségépítés egyik erős formája, enélkül nem lenne kinek építenünk utat és hidat” – fogalmazott Tamás Sándor, aki szerint idén Háromszéken mintegy 1200-1500 gyerek részesül zenei élményben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Bordás József és Tamás Sándor a sajtótájékoztatón állapodtak meg abban, hogy jövő évben a Házhoz jön a zenede program mellett elhozzák Háromszékre a Hangszersimogatót is, vagyis egy kamionnyi hangszert hoznak, amiket a gyerekek megfoghatnak, kipróbálhatnak és használhatnak.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az RMDSZ támogatásával megvalósuló Házhoz megy a Zenede program a könnyűzene fejlődését mutatja be a blues, swing, beat, soul, rock, pop zenei stílusok érintésével, és a több mint tíz éve tartó zenetörténeti sorozatot eddig mintegy 25 ezer gyerek láthatta – idézte fel Bordás József, aki szerint a zenei misszió ablakot nyit a zene sokszínűségére és ösztönzi a gyermekeket a hangszeren tanulásra az élőzene szeretetére. A programról részletesen itt olvashatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?