Filmtettfeszt – Megosztva kapta két pályakezdő filmes a Filmgalopp fődíját

A Filmtett Egyesület a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében 7. alkalommal hirdette meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot. A verseny célja évről évre fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által. A versenyprogram zsűrije szombaton megosztott fődíjat adott át Nagy Mártonnak és Farkas Ágnes Annának.

Nagy Márton Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon és Farkas Ágnes Anna Játsszuk tovább című filmje osztozik idén a Filmgalopp fődíján. A zsűri indoklása szerint „mindkét film egyedi hangon szólalt meg, az egyik lenyűgözött bennünket szellemességével, emlékezetes mellékszereplőivel, bátor vállalásával”. Az Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon esetében hangsúlyozták, hogy „ez a film bárhol megállná a helyét. Amikor néztük ezt a filmet, mindannyian azt gondoltuk, hogy elkészíteni is jó buli lehetett, mindamellett rengeteg munka”.

  Nagy Márton | Fotók: Radu Norbert

A Játsszuk tovább kapcsán értékelték „a rendezői koncepció erejét, a filmnyelv érzékeny használatát. Ebben a filmben nemcsak személyek, de egy helyszín története is kibontakozik, nagyon jó példa ez a film arra, hogy néha egy egyszerűnek tűnő helyzet lehet elképesztően sokszínű és gazdag, ha ezt megfelelő részletességgel dolgozzák ki az alkotók”. A néző maga is úgy érzi, mintha része lenne a filmen látott közösségnek, mintha a karakterek háttértörténete kibontakozna a jelenlétükben. Ez azért lehetséges, mert több dimenziós karaktereket látunk, akiknek az egymáshoz való viszonyairól finom rezdüléseik árulkodnak a párbeszédeik mellett. Ebben a filmben minden megmutatott generációt hitelesen láttunk megjelenni, a film bevon minket a világába és akkor sem enged el, amikor már a stáblista pereg”.

Farkas Ágnes Anna

A Filmgalopp 1 millió forint értékű fődíját a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel, a hozzá tartozó trófea megvalósítását pedig a bukaresti Liszt Intézet támogatta.

A tíz versenyfilm a fesztivál kezdetétől tegnap éjfélig elérhető volt online is, és a közönségszavazás is online zajlott. Eszerint a közönségdíj nyertese a Finding Zoé című, 17 perces film, Mikola Csengele munkája. A közönségdíj idén is pénzjutalom, 1000 lej a Nobila Casa felajánlásával.

A zsűri két különdíjat is odaítélt, ezeket László Barna Freedom Ridere és Sós Timothy Suborbitalja vitte el. A különdíjak két, egyenként 250 lej értékű vásárlási utalvány a Nobila Casa felajánlásával.

A díjkiosztó ünnepségen Hatházi András átvette a Sárga Csikó Díjat – méltatását Pál Emőke színművésznő, egykori diákja, jelenlegi pályatársa fogalmazta meg –, Váró Kata Anna pedig a Filmtett Egyesület kritikusi nívódíját, a Fám Erika-díjat kapta meg.

A megosztott fődíjas, valamint a közönségdíjas filmeket vasárnap 12 órakor lehet megnézni a kolozsvári Győzelem moziban. A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle programja vasárnap folytatódik Kolozsváron és 9 másik erdélyi városban, illetve jövő szombaton 9 további helyszínen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?