Énekelni hang nélkül – Jubileumot ünnepel a kolozsvári Jelelőkórus

Pénteken ünnepli a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának Jelölőkórusa a 10. születésnapját, ennek alkalmából lép színpadra a kórus délután 6 órától, a János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében.

A Maszol megkeresésére Kiss Csilla, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának igazgatója és Péter Ildikó aligazgató elmondta, a Jelelőkórus először 2013-ban lépett fel Kolozsvár főterén az iskola 125. évfordulója alkalmából, flashmobjuk célja az volt, hogy érzékenyítsék a közönséget és tolmácsolják a zenei élményt a jelek által a hallássérültek számára. Ezután számos más fellépésük volt, többek között a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, Sepsiszentgyörgyön, Baján és az iskola különböző rendezvényein, ünnepélyein is. Az igazgatónő hozzátette, igyekeznek kivinni a gyerekeket a világba és mindenhová eljutni, ahová meghívják őket. Előadásaik során igyekeznek azt üzenetet közvetíteni, hogy bár mindannyian mások vagyunk, mégis ugyanolyanok, mint a többiek.

A kórust eredetileg a nagyobb, 67 osztályos diákok alkották, újabban viszont az 5. osztályos gyerekek is becsatlakoztak. Felkészülésüket Miklós György gitárral és énekkel, Ferkő Edina énekkel, valamint Bíró Andrea a kórustagok koordinálásával segíti, de mellettük több más pedagógus és szakember részt vesz a csapat felkészítésében. A Jelelőkórus 2018-ban ünnepelte 5. évét, ekkor második alkalommal vonultak ki Kolozsvár főterére és a Mátyás-szobor előtt előadták A grund a miénk című dalt. „Nekünk, hallóknak az éneklés és az együtt éneklés egy különleges élmény. Valahogy a zene ezáltal tolmácsolódik a hallássérültek számára is, bár nem ugyanaz az élmény, de hasonló lehet ahhoz, mint amilyen számunkra is” – magyarázta Kiss Csilla. Hozzátette „a hallássérült gyerekek esetében a jelelő kórus az önkifejezés egyik módja, ezáltal ők is lehetőséget kapnak, hogy megmutassák, tudnak művészi produkciót előadni és egyenragú tagjai a társadalomnak”.

A Jelölőkórus több személy ötletéből született, többek között Nagy B. Szilárd gyógypedagógus, és családja is hozzájárult a csapat megalapításához, akikben a szegedi jelölő kórus fellépését látva vetődött fel a gondolat, hogy a kolozsvári Kozmutza Flóra iskolában is jó lenne egy speciális kórust alapítani. A kezdeményezést sokan támogatták az iskolán belül, így született meg 2013-ban a kolozsvári Jelölőkórus, amely most már az iskola emblematikus kórusává vált.

A Jelölőkórus pénteken a János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében ad koncertet délután 6 órától, illetve a közeljövőben még a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának évzáró eseményén láthatjuk biztosan őket.

(Fotó forrása: Kozmutza Flóra Hallásérültek Speciális Iskolája, Kolozsvár Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?