Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt választották a Nemzet Színészévé a cím eddigi birtokosai. A júliusban elhunyt Balázsovits Lajos helyére szeptember 6-án választott új tagot a grémium.

A Nemzet Színésze címmel egy időben 12 fő rendelkezhet. Amennyiben valaki meghal közülük, a Nemzet Színészei maguk választják ki a következő tagot. A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a 62. életévüket betöltötték, és legalább 40 éve a pályán vannak, vagy legalább 20 évadon át a Nemzeti Színházban játszottak, évadonként minimum egy szereppel.

Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. A cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten.

Fotó: Benedek Miklós Facebook oldala

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának tagja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő-, Molnár Ferenc- és Shakespeare-darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.

Benedek Mikóst a júliusban elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották meg a cím jelenlegi birtokosai: Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Csomós Mari, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa és Udvaros Dorottya.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?