Bemutatták az Előre az Úz Völgyében című új kiadványt Kézdivásárhelyen

Rendhagyó kötetet mutattak be kedden a céhes városban, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a kézdivásárhelyi Pro Press Egyesület közös kiadásában Előre az Úz völgyében címmel, Kocsis Károly szerkesztésében.

A könyvben Gottfried Barna történész, levéltáros tanulmánya a kor hadtörténetébe vezeti be az olvasót, Tamás Sándor térképgyűjtő az Úz völgye térképészeti történetét ismerteti. Továbbá Kövér Gyula a helyszínen készített művészi értékű rajzai és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből származó korabeli fotók gazdag illusztrációja is látható benne.

Kocsis Károly szerző elmondta, hogy eredetileg nem tervezte ilyen terjedelműre a kötetet, de minél mélyebbre ásott a témában, annál több érdekes információt tárt fel, amit mindenképp szeretett volna belefoglalni kötetébe. Harminc különböző személy visszaemlékezései, naplójegyzeteit foglalta bele kötetébe, továbbá nagyon sok újságcikk segítette a munkáját.

Tamás Sándor térképgyűjtő minőségében ismertette a terület történetét | A szerző felvételei

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, térképgyűjtő, vetített képes előadásban mutatta be az Úz völgye ábrázolását egy szélesebb történelmi perspektívában.

“Az első hiteles, leírt említése 1702-ben történt, az első térkép is ebből az évből származik. Az elmúlt négyszáz évben, amióta van írásos dokumentuma, száz évenként megismétlődött egy olyan konfliktus, mint ami 2019-ben is. Határfoglalások, területfoglalások, de ami világos, az az, hogy minden egyes pataknak, területnek, településnek magyar neve volt, még akkor is, amikor az osztrákok térképezték fel” – fejtette ki a térképgyűjtő szenvedélyének is élő megyei tanácselnök.

A nézőközönség soraiban ült Becze István, Hargita megyei tanácsos is, akinek Kovászna Megye Tanácsának elnöke egy ajándék kötetet nyújtott át. Becze István felszólalásában elmondta, a székelyföldiek együtt haladva és együtt dolgozva sikeresek tudnak lenni. Továbbá hozzátette, hogy várják a könyvbemutatót Hargita megyébe is.

A kiadványt szerdán Sepsiszentgyörgyön is bemutatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?