A vallásszabadság törvénye a harmadik erdélyi hungarikum

A nemzeti értékpiramis legmagasabb fokára sorolta be keddi ülésén a Hungarikum Bizottság a vallásszabadság törvényét, ezzel háromra nőtt az erdélyi hungarikumok száma, írja közleményében az RMDSz. A bizottság továbbá a székelykapuk Magyar Értéktárba való felvételéről is döntött.

A vallásszabadság törvényét a Magyar Unitárius Egyház, a székelykapukat a Székely Nemzeti Múzeum terjesztette a bizottság elé 2020-ban.

„Az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozata Erdély talán legnagyobb ajándéka az európai kultúra számára. A mai döntés, amellyel Torockó épített öröksége és a Csíksomlyói búcsú mellett a Vallásszabadság törvénye is bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe, hatalmas öröm. Ez túlmutat a múlton, és nemcsak a jelenről, de a jövőről, a közös reményekről, tervezésről szól. Felkiáltójelként szolgál, hogy ne feledkezzünk meg a békére és a szabadságra való törekvésről!” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke az ülést követően.

A mai döntés elismeri a tordai országgyűlés vallási határozatának kultúrtörténeti, vallástörténeti és történelmi jelentőségét, amely mai napig nagy jelentőséggel bír nemcsak az erdélyi, a magyar, hanem a nemzetközi kultúrában is. „Az 1568-as határozat egyik meghatározó értéke, amely erdélyiségünket is adja, éppen az, hogy a vallásszabadságban nemcsak a társadalmi béke garanciáját látja, hanem alapvető emberi jogként, identitásának elengedhetetlen részeként tiszteli az egyes ember hitbéli meggyőződését és felekezeti hovatartozását. Ez az, ami példamutató, világformáló gondolat, az a szellemi örökség, amihez vissza lehet nyúlni, amire építeni lehet” – tette hozzá Hegedüs.

A székelykapuk felvétele a Magyar Értéktárba a székely közösség identitásszimbólumának megőrzésére hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor tudatosítja ezeknek értékét, nemzeti jelentőségét, hangsúlyozza a kapuk nyilvántartásának és turisztikai hasznosításának fontosságát is.

(Címlapképen: Kőrösfői-Kriesch Aladár: A Tordai országgyűlés)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?