Erdélyt képviseli a budapesti világkarneválon a csíkszeredai Hargita Együttes

Látványos produkcióra készül magyarországi turnéja budapesti állomásán a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Szombat este a Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivál gálaműsorán mintegy 200 táncossal együtt lépnek fel, nem mellesleg a külföldi, hivatásos fellépők között egyedül képviselik harmadik napja Erdélyt.

Mozgalmas, szakmai programokkal telített napokat tölt a hét derekától Budapesten a Hargita Együttes tánckara. Az elmúlt napokban az együttes két nagysikerű produkcióját láthatta a Duna Karnevál közönsége, emellett táncházat is tartott a társulat, de a tíznapos programsorozat szombat esti csúcspontját képező gálaműsoron is fellépnek András Orsolya népdalénekes, valamint Mihó Attila Junior Prima Primissima díjas prímás és zenekara kíséretében.

Egyedüliként képviselik Erdélyt

A rendszerint bő két és fél órás műsor első felében a Hargita Együttes magyarózdi és szentbenedeki koreográfiát mutat be, a gálaműsor második felében pedig az említett Szerelmünk, Kalotaszeg című nagyszabású produkció lesz látható, melyben a magyarországi hivatásos táncegyüttesekkel együttműködésben lép fel a Hargita Együttes.

Az előadás koncepciója szerint „a passzív hagyományőrzés helyett az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekszik, oly módon, hogy a korszerű feldolgozás nem csorbítja a tradicionális értékeket, hanem élteti és élővé teszi azokat”. 
 

Mi a Duna Karnevál?
A Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivál célja a határok nélküli magyar kulturális örökség világ- és európai szintű népszerűsítése mellett a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése. A programsorozat alapítása óta a minőségi kulturális turizmus kiemelt attrakciója, s mint ilyen, művészi értékekben gazdag, változatos programot kínál.
A szervezők meghatározásban a Duna Karnevál napjainkra Budapest fesztiválváros és Európa kulturális életében a nemzeti és nemzetközi hagyományok méltó képviselőjévé vált. A rendezvény a magyarországi fesztiválok minősítési rendszerében a legmagasabb fokozatú Kiváló Fesztivál címet nyerte el.

A Hargita Együttes együttes helyszínen levő vezető szervezőjétől, Gábos Bakó Rozáltól megtudtuk: a tánckar a budapesti szakma részéről Horváth Eszterrel és Soós Andrással próbált a július 16-án este, magyar idő szerint 7 órai kezdettel az Ybl Miklós téren kezdődő Szerelmünk, Kalotaszeg című gálaműsorra. Az ezt megelőző nap, a Fonó színpadon, a Hegyen innen – hegyen túl című előadással, csütörtökön pedig a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött Táncoljatok című előadás sikeres bemutatásával teljesítették a szervezők felkérését. Az előadás után pedig táncházat is tartottak Mihó Attilával és zenekarával.

András Mihály igazgató a Maszolnak jelezte: noha a csíkszeredai városháza kulturális átszervezése során mintegy 8 fővel csappant meg az intézményük létszáma, és érzik a táncosok hiányát, ezúttal is „megfogyatkozva, de töretlen szakmaisággal” képviselik Csíkszeredát a rangos eseményen. Annál is inkább kiemelt a jelenlétük, mivel az eseményen fellépő külföldi táncegyüttesek között a 2018-as kiadáson a Hargita Együttes Erdély és Románia egyetlen képviselője. A külföldi résztvevők egyébként: Bulgária, Csehország, Görögország, Lengyelország, Macedónia, Olaszország, Peru, Szlovákia és Törökország.

„Minket máshol is szeretnek, és a Hargita Együttes ajándékként, kitüntetésként éli meg a színházi évad végét, hiszen olyan szakmai fórumokra kaptunk fellépést, mint a külföldi turné első állomását jelentő Duna Karnevál programsorozata, vagy az ezt követő helyszínek: a Tatai Sokadalom, vagy a Győr is” – fogalmazott András Mihály igazgató. „Noha máshol az évadzárót követően már pihennek, mi nem panaszkodunk, hanem büszkék vagyunk a küldetésünk értékelésére. És az Ezer Székely Leány Napjára készülve innen is tudatni kívánjuk a csíkiakkal, merre jár az együttesük.” 

Mint jelezte, képes híradásaikat a turné során is követni lehet az együttes hivatalos Facebook-oldalán.

Tatán folytatódik a Hargita-turné

Vasárnap, július 17-én, a Tatai Sokadalomban találkozhat a magyarországi közönség a Hargita Együttes két produkciójával. A tatai Kenderke Néptáncegyesület által idén 19. alkalommal megrendezett eseményen, előbb délután fél 4-től a Pöttöm Palkó mesés táncjátékot mutatják be, amelyet 19 órától a Hegyen innen - hegyen túl című előadás követ, András Orsolya népdalénekes közreműködésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?