Paraguayi film nyerte a TIFF fődíját

A paraguayi versenyfilm, a The Heiresses (Las herederas) nyerte a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját. A Transilvania trófeát és a fesztivál többi díját szombat este adták át a kolozsvári Nemzeti Színházban.

Paraguayi film először versenyzett a TIFF-en. A zsűri indoklása szerint a rendezői következetesség, a narráció magával ragadó ritmusa miatt kapta meg a fődíjat az alkotás. A Staropramen felajánlásából 15 000 eurót érő díjat Angela Gheorghiu operaénekesnő adta át a film rendezőjének, Marcelo Martinessinek, aki az idei Berlinálén Ezüst Medve-díjat is nyert a The Heiresses-el. A filmről írt ajánlónk itt olvasható, vasárnap 13 órától újra levetítik a Florin Piersic moziban.A legjobb rendezés 5000 eurós díját Hlynur Pálmason vehette át a Winter Brothers (Vinterbrødre) című „erős szenvedélyt, szépséget és energiát” közvetítő filmjéért.

A legjobb színészi alakítás díját megosztva kapta Natalia Tena, Oona Chaplin és David Verdaguer, az Anchor And Hope (Tierra Firme, r. Carlos Marques Marcet) című film három színésze. Az 1500 eurós díjat a Conceptual Lab ajánlotta fel és Jean-Marc Barr színész adta át, aki a TIFF idei zárófilmjének, A nagy kékség című Luc Besson filmnek a főszereplője.

A zsűri HBO által felajánlott 1500 eurós különdíját a The Home (Ev), Asghar Yousefinejad iráni rendező filmje kapta, mert „erősen a valóságban gyökerezik és összetett erkölcsi kérdéseket vet fel”, illetve Anna Kruglova Scythe Hitting Stone című német elsőfilmje, ami „egy igazi reveláció” a zsűri szerint.

A filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI a Politikailag korrektnek lenni vagy nem lenni című tematikus szekció filmjei közül díjazott egy alkotást, Ruth Mader Life Guidance című filmjét.

A közönségdíjat a The Guilty (r. Gustav Moller) című minimalista thriller kapta. A filmet novembertől a romániai mozikban is forgalmazza majd a Bad Unicorn.A szombat esti gálán átvette az életműdíjat Fanny Ardant és Széles Anna, utóbbinak éppen színészkollegája és egykori élettársa, Florin Piersic adta át a díjat. Dan Nuțu, a „román filmművészet ikonikus színésze” kiválóság-díjat kapott.

Hazai díjazottak

A Román Film Napjainak fődíját nagyjátékfilm kategóriában Constantin Popescu Pororoca című filmje nyerte, a díj 10 000 euró értékű filmes utómunka a Cinelabs Romániától.

Ivana Mladenovic Soldații. Poveste din Ferentari című filmje kapta a Transilvania Bank által felajánlott 1000 eurós debütdíjat.

Az Arany Medve-díjas román film, Adina Pintilie Nu mă atinge-mă című alkotása különdíjat kapott a „rendező és a szereplők által tanusított bátorságért és méltóságért”. „Egy ilyen filmet nagyon nehéz elhelyezni a piacon. A meleg fogadtatás, amelyben a fesztiválon részesültünk azt bizonyítja, hogy a piac alulbecsüli a közönség érzelmi intelligenciáját” – köszönte meg az elismerést a rendező.

A legjobb román rövidfilmnek járó díjat (1500 euró a Campari felajánlásából és 5000 eurót érő filmes felszerelés a CutareFilm felajánlásából) Bogdan Mureșanu Cadoul de crăciun című filmje nyerte. Különdíjat kapott a Duminică (r. Dorian Boguță) és a Michelangelo (r. Anghel Damian).

Az Árnyak szekció rövidfilmes válogatásából Fran Casanova În întuneric című filmje kapta az 500 eurós díjat.

A román filmek közül az Un pas în urma serafimilor című nagyjátékfilm kapta a közönségdíjat. Először díjaztak egy fiatal román színészt is, aki az előző évben sikeresen szerepelt nagyjátékfilmben vagy rövidfilmben, ezt az elismerést idén Mircea Postelnicu kapta az Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer) című filmben nyújtott alakításáért.

A 17. TIFF zárógáláját vasárnap este 11 órától közvetíti a Román Televízió 1-es csatornája.

Kapcsolódók

Kimaradt?