Közelebb hozni Mozartot a fiatalokhoz – új musicalre készülnek a kolozsvári apáczaisok

Július elején újabb musicalt mutatnak be Kolozsváron az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai. A kedd délután tartott sajtótájékoztatón elhangzott: immár ötödik nagyszabású produkciójuk premierjére készülnek a Mozart! című musical bemutatásával, melynek megvalósításához anyagi támogatókat is keresnek.

Zenés bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban annak alkalmából, hogy az iskola kórusa immár ötödik musical-bemutatójára készül.

Vörös Alpár, az iskola igazgatója elmondta: öt évvel ezelőtt megvalósíthatatlan vállalkozásnak tűnt egy olyan egész estés előadás létrehozása, melyre az iskola diákjai fél éven keresztül készülnek, az azóta elért eredmények azonban bebizonyították, létjogosultsága van a vállalásnak, mely során – a színházművészet eszközeivel – a diákok a saját életüket is érintő kérdéseket boncolgathatnak.

Az eseményen elhangzott: az elmúlt négy évben közel 200 diák vett részt az előadások létrehozásában, és 16 000 néző láthatta a produkciókat. A korábbi években két alkalommal is színpadra vitték A dzsungel könyvét, valamint bemutatták a Szép nyári nap és a Hair című musicaleket is.

Az emberi- és művészi szabadság kutatásában

Lovassy Cseh Tamás rendező már korábban is dolgozott a közel hatvan fős csapat nagyrészével, hiszen a tavalyi évben A dzsungel könyve című zenés színházi előadást mutatták be. „Ez a vállalkozás túlmutat a megszokott diákszínjátszás keretein. Színházi térben, komoly színpadtechnikát alkalmazva, közel 60 diák vesz részt az előadásban. Annak érdekében, hogy a bemutatón minden a lehető legjobban menjen, már tavaly októberben elkezdtük a felkészülést, mára már pedig nekiláttunk a táncpróbáknak is – Jakab Melinda koreográfus vezetésével” – mondta Lovassy.

A rendező hozzátette: arra törekednek, hogy megtalálják a darabban szereplő figurák egyéni igazságait, s egy olyan előadást hozzanak létre, mely – a musicaljátszás megszokott formáin túl – valós emberi sorsokat mutat be. „Mozart figuráján keresztül arra keressük a választ, hogy mit jelent az emberi- és művészi szabadság, hogyan élhet egy fiatal felnőtt a társadalmi elvárások szorításában, s döntéseink milyen következményekkel járnak ránk és a környezetünkre nézve. Bátran nevezzük nagyszabású vállalkozásnak a mostani projektet, hiszen több mint 35 zenei megszólalást fedezhetünk fel a darabban. Szólók, duettek és a teljes kórus közreműködését igénylő dalok sokaságáról beszélhetünk, melyek komoly feladat elé állítják a játszókat” – jelentette ki Lovassy.

Az előadás rendezője elmondta: Gábor Zsófiával, az előadás díszlet- és jelmeztervezőjével, valamint Kiss Tünde dramaturggal arra törekednek, hogy a Mozart életútját feldolgozó előadást korban közelebb hozzák a ma fiataljaihoz, s a történelmi hűség helyett arra törekednek, hogy valódi emberek való problémáit és érzéseit mutassák be.

A Mozart! Lévay Szilveszter és Michael Kunze német nyelvű musicalje, melyet 1999-ben mutattak be Ausztriában. Első magyar bemutatója 2003-ban volt, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Dolhai Attila címszereplésével. A musical jeleneteket mutat be Wolfgang Amadeus Mozart életéből dramatizált formában – alapul véve a hasonló témájú, nagy sikerű Amadeus című filmet is.

Szabadi Ildikó kórusvezető, az előadás zenei vezetője elmondta: heti rendszerességgel megtartott énekpróbák során készülnek fel a szólisták és a kórus tagjai, a feladat pedig nem csekély, hiszen egy egész estés produkcióban kell megállják helyüket a szereplők.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Kolozsvári Magyar Opera idén is készségesen vállalta a partnerséget, s így ismételten az intézmény nagyszínpada ad teret az előadásnak. „Egy ekkora tömeget megmozgató és ilyen látványvilágot igénylő produkció csak színházi körülmények között valósítható meg, ezért köszönet illeti a Kolozsvári Magyar Operát azért, hogy vállalták a partnerséget” – mondta Lovassy, majd hozzátette: a bemutató július elején várható, a pontos időpontot pedig a későbbiekben közlik.

Támogatókat keresnek a produkció létrehozásához

A sajtótájékoztató résztvevői elmondták: bár már fél éve folynak a próbák, mégis kérdésessé vált az előadás bemutatója, ugyanis forráshiány miatt nem biztos, hogy kellő anyagi erőforrás lesz a díszletek és jelmezek legyártására, valamint a szükséges műszaki személyzet honoráriumának kifizetésére.

„Ez nem egy profitorientált kezdeményezés, ugyanakkor azt látni kell, hogy egy ilyen szintű produkciónak komoly anyagi vonzatai is vannak. Ezért kérjük, akinek lehetőségei engedik, támogassa az előadás létrehozását – az iskola háttéregyesületén keresztül, a támogatás céljának feltüntetésével” – mondta Lovassy, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy immár a kezdeményezés Facebook-oldala is aktív, melyen szintén minden fontos tudnivaló, kulisszatitok és érdekesség elérhető, valamint az apaczaimusical@gmail.com e-mail címen is feltehetők a támogatással és az előadással kapcsolatos további kérdések.

Az előadás támogatásához szükséges adatok: Encyclopedia Egyesület / Asociatia Encyclopaedia; Adószám: 13976517; Számlaszám: RO17OTPV200000356034RO01. Támogatás esetén támogatói szerződést az Encyclopedia Egyesület állít ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?