Átadták az RMDSZ és a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjait

Negyvenkét fiatal alkotó vehette át pénteken Marosvásárhelyen a Communitas Alapítvány által egy éves időtartamra biztosított, havi 800 lejes támogatásról szóló oklevelet.

"Nemcsak a diktatúrák, hanem minden hatalom sajátja az a szemlélet, amely „szolgálatot”, „elkötelezettséget” vár el az alkotótól, a hatalom természetéhez hozzátartozik, hogy megpróbálja a maga oldalán csatasorba állítani az értelmiséget. Azt gondolom azonban, hogy mindenik értelmiséginek önmagával szembeni kötelessége, hogy ne álljon csatasorba, és vállalja a véleménymondást. Az alkotónak, az értelmiséginek a hatalommal szemben nincs, csupán önmaga tehetségével és közösségével szemben van kötelezettsége és felelőssége" – jelentette ki Markó Béla pénteken, Marosvásárhelyen, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjainak ünnepi átadásán.  

Az immár 16. alkalommal megrendezett gálán – irodalom, vizuális művészetek, zeneművészet, színházművészet, valamint film és televíziózás kategóriában – 42 fiatal alkotó vehette át az egy éves időtartamra biztosított, havi 800 lejes támogatásról szóló oklevelet.
Markó Béla, az Ösztöndíj-bizottság elnöke beszédében örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt 16 évben a Communitas Alapítvány és az RMDSZ alkotói ösztöndíja egy tartós intézménnyé vált. Ez idő alatt természetszerűen gyakorta merült fel az a kérdés, hogy mi várható el a fiatal alkotóktól az odaítélt ösztöndíj fejében. Mint mondta, a válasz gyakorlatilag mindig ugyanaz: semmi.

Ez az ösztöndíj nem szolgálat, nem feladat, a bizalmat nem kell meghálálni: az alkotóknak csupán az a felelőssége, hogy ne pazarolják el tehetségüket, éljenek ezzel a tehetséggel, de felelősségük van a közízléssel szemben, hogy képviseljék az újat, a modernt, és szembeforduljanak a dilettantizmussal, az ideológiai vagy másféle fundamentalizmussal a társadalomban, a közösségben, és akár a művészetben is – hangsúlyozta az ünnepségen Markó Béla.

Az esemény keretében kiállítás nyílt a múlt évben díjazott képzőművészek munkáiból, a résztvevők a 2017-ben irodalom, zeneművészet, film és televízió, valamint színházművészet kategóriákban díjazott ösztöndíjasok műsorát is megtekinthették.

Film és televízió kategóriában Bán József, Borsi Balázs, Buzási Gyopár-Orsolya, Gödri Attila, Márton László és Vas-Gál Lóránt Árpád pályázott sikeresen.

Irodalom kategóriában André Ferenc, Benedek Szabolcs, Győrfi Kata, Kemenes Henriette, Kész Orsolya, Láng Orsolya, Osváth Zsuzsa Erika, Sánta Miriám Gabriella és Vass Csaba kapott támogatást.

Színházművészet kategóriában Árus Péter, Benedek Zsolt, Bezsán Noémi, Dabóczi Dávid, Derzsi Dezső, Imre Éva, Keresztes Ágnes, Trabalka Cecília és Veres-Nagy Attila nyert.

Vizuális művészetek kategóriában Deák Zsuzsanna Irén, Fábián Emőke, Hodgyai István, Kupás Anna, Makkai István, Orosz Annabella, Szabó Csongor Gyula, Szén András és Todor Tamás-Attila részesült ösztöndíjban.

A zeneművészet kategória támogatottjai: Antal Livia, Bajusz Gábor, Csernik Vass Áron, Demény Balázs, Domahidi Zsuzsa, Koszurus Krisztina, az Operettissimo Együttes, Szabó Sámuel és a Tokos Zenekar.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?