Tizennegyedszer osztotta ki alkotói ösztöndíjait a Communitas Alapítvány

Kolozsváron, a sétatéri Kaszinóban adták át a Communitas Alapítvány idei ösztöndíjait. Idén már 41 fiatal alkotó és egy zenekar részesül egy éven át anyagi támogatásban az alapítványnak köszönhetően (az első évben, 2003-ban az ösztöndíjasok száma még csak 13 volt).

A rendezvény nyitányaként Toró Árpád, a 2015-ös év zeneművészeti ösztöndíjasa három dalt adott elő, közülük egyik – egy Molnos Lajos-vers megzenésítése – saját szerzemény.  Majd az est házigazdája, Dimény Áron színművész Markó Bélát kérte mikrofonhoz. Se nem előszót, se nem utószót, hanem „közbenszót” mond – jegyezte meg a volt szövetségi elnök, utalva arra, hogy kicsit megkésve érkezett a rendezvényre, mert egyenesen Bukarestből jött, ahol „amit mi felépítettünk, azt most mások igyekeznek lebontani.”

Markó gratulált az UNITER-díj nyerteseinek is, köztük a magyar díjazottaknak: Bocsárdi Lászlónak, Bács Miklósnak, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulatnak. „Van egy nagyon színvonalas erdélyi magyar művészeti-kulturális élet, amelyet két országban méltányolnak – időnként. De annak a felelősségét, hogy ehhez biztosítsuk az utánpótlást, nem háríthatjuk másra” – indokolta Markó az ösztöndíjak fontosságát, hozzátéve, hogy tisztában van vele: soha nem elég a támogatás, „mindig több kellene.”

Az ünnepi díjkiosztón több, tavalyi ösztöndíjas is fellépett, Horváth Előd Benjámin és Visky Zsolt saját versét adta elő, Serestély Zalán költeményét pedig egy idei ösztöndíjas, Imecs-Magdó Levente színész tolmácsolta. Egyéni előadást hallhattunk Bagossy Norberttől, aki zeneművészeti kategóriában nyerte el az alapítvány támogatását, Marosán Csaba színésztől és szintén az idei év ösztöndíjas csapataként fellépett a Harmadik Zenekar is. A Kaszinó falai mentén felállított állványokon pedig a képzőművészeti ösztöndíjasok alkotásait mutatták be a közönségnek.

Idén a 193 pályázóból 41 fiatal alkotó és egy zenekar érdemelte ki a havi 790 lejes támogatást, a következő kategóriákban: színházművészet – 9, irodalom – 9, film és televízió – 6, vizuális művészetek – 9, zeneművészet 8 személy plusz egy zenekar.  

A díjazottak teljes listája itt tekinthető meg.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?