Két erdélyi történet nyert a 28. Mediawave összművészeti fesztiválon

Búzási Gyopár-Orsolya fiatal erdélyi rendező Babuka a fűben című animációs mozija nyerte el a legjobb magyar rövidfilm, a legjobb nemzetközi kísérleti film díját, valamint a Magyar Média Mecenatúra program által felajánlott díjat a 28. Mediawave összművészeti fesztiválon. A legjobb nemzetközi dokumentumfilm díját Moharos Attila Székelyföldön forgatott Ballada egy szolgafiú emlékére című filmje nyerte.

Búzási Gyopárral korábban interjút készítettünk a filmes zsűriket sorra hódító filmről, amely egy gyönyörű, fiatal nőről szól, akinek életében a háború idején, a legnagyobb nyomorban felbukkan egy titokzatos amerikai megmentő, aki szerelemből mindent meg akar adni neki. A rövidfilm a Mediawave Együttléttel párhuzamosan szervezett ÚTON online filmfesztivált is megnyerte.A magyar filmek nemzetközi zsűrijének különdíját és a nemzetközi zsűri legjobb dokumentumfilmjének járó elismerését Moharos Attila székelyföldi szolgatörténeteinek utolsó darabja, a Ballada egy szolgafiú emlékére nyerte el, amely egy sóvidéki faluban élő testvérpár küzdelemmel, kiszolgáltatottsággal teli sorsáról szól.    

A legjobb magyar dokumentumfilmnek a zsűri Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című alkotását választotta. Az alkotás a Magyar Média Mecenatúra program által felajánlott díjat is megkapta.A legjobb animációs film díját Paulina Ziolkowska O Matko (Oh Mother) című műve nyerte, a legjobb kisjátékfilmnek pedig Kaveh Mazaheri Retouch című moziját szavazta meg a zsűri.

A Mediawave Együttlét április 27. és május 1. között zajlott Komáromban, a díjazottak teljes listája itt olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?