170 szó a szabadságról: slam poetryvel ünnepelnek a kolozsvári fiatalok

170 szó a szabadságról címmel slam produkciót szervez a Nest és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR), március 15-én, Kolozsváron. A megmozdulás célja, hogy az 1848. március 15-i történéseket új szemszögből közelítsék meg.

A szervezők közleménye szerint a tematikus estnek ezúttal a Bulgakov Café ad helyet, ahol a fiatal művészek élőben, saját szövegeikkel, március 15 forradalmi hangulatát fogják visszaidézni.„Rendezvényünkkel az a célunk, hogy a kolozsvári fiataloknak ünnepi hangulatot teremthessünk és megidézzük március 15 hangulatát, hiszen ez a nap kifejezetten a szavakról és a nyelvről szólt, ekkor bizonyították be, hogy a nyelvnek nemzetépítő szerepe van. Ma már nem elég az, hogy indulókat játszunk és koszorúkat helyezünk el, hiszen a slam, mint már oly sokszor bebizonyította, alternatívája tud lenni ezeknek az eseményeknek. Ezért is kértük fel a Nest művészeit, hiszen ők, mint véleményformáló fiatalok tudják tovább vinni március 15 emlékét, úgy hogy, közben teljesen úgy szemszögből közelítik meg az ünnepről alkotott képet” – nyilatkozta Balló Tamás, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke.

Banga Szilárd, a Nest alapítója szerint a slam „a fiatalokat arra ösztönözi, hogy merjenek véleményt formálni”, ezért is álltak a kezdeményezés mellé. „Március 15 mindig is fontos ünnepe volt a magyarságnak, az erdélyi forrongó vonalnak talán még inkább. Petőfi, a 12 pont, a Talpra magyar, a kiszabadított Táncsics és a fehér ingeken messziről virító kokárda egy életre beépült a tudatunkba. Észrevettük, hogy aktualitását vesztették a forradalmi megemlékezések. Ezért döntöttünk úgy, hogy felkutatjuk, milyen a "mi" márciusunk. A slammereké, a fiataloké, hogyan látja az új generáció a szabadság ünnepét 2018-ban.” 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?