1989 előtti karácsonyi fotó? Vidd be az Erdélyi Audiovizuális Archívumhoz!

November végéig meghosszabbította kolozsvári fotógyűjtési akcióját az Erdélyi Audiovizuális Archívum. A begyűlt fényképekből és emlékekből az utóbbi száz év karácsonyainak történetét rajzolnák ki. Most elsősorban a szocializmus időszakából várnak fényképes emlékeket, ez a korszak ugyanis még hiányzik a gyűjteményből, olvasható az archívum Facebook-oldalán.

A tervek szerint a digitalizált fotókból és a hozzájuk tartozó történetekből decemberben kiállítást szerveznek.

„Vannak-e fényképes emlékeink 1989 karácsonyáról? Vagy a szocializmus évekbeli karácsonyokról? Lassan felnőtté érik egy olyan generáció, akinek ezt csak fényképeken tudjuk megmutatni” – áll a bejegyzésben. A karácsonyi fénykép „sűrített történelem”, ezt igazolja a bejegyzéshez csatolt 1989-ben készült marosvásárhelyi fotó, amelyen kidobott karácsonyfát, golyólyugatta villanyoszlopot, és a szocializmus városépítészetét láthatjuk, olyan épületeket, amelyeknek elítéltek ásták az alapjait.A karácsonyfát ábrázoló fotók mellett a bármilyen, a téli ünnepkörhöz lazán kapcsolódó fényképet elfogadnak, legyen az óvodai vagy iskolai Mikulás-ünnepség, vagy templomi szertartáson készült felvétel, hangsúlyozta a Maszolnak Blos-Jáni Melinda projektvezető. A fényképeket a Sapientia EMTE kolozsvári, Tordai úti épületének B506-os termébe, illetve a 100karacsony@gmail.com e-mailcímre (ez esetben min. 600 dpi-vel szkennelve, .tif formátumban) várják november 30-ig.

A kezdeményező Erdélyi Audiovizuális Egyesület fő célja az erdélyi és Erdélyhez kapcsolódó audiovizuális örökség megőrzése, az audiovizuális dokumentumok kutatásának, felgyűjtésének és szakszerű tárolásának a támogatása, valamint az örökséget népszerűsítő tevékenységek szervezése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?