Észak-európai kisebbségről szóló film nyerte a Lux filmdíjat

A Számi vér című svéd-dán-norvég koprodukcióban készült filmdráma nyerte a 11. Lux filmdíjat - jelentette be Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke kedden Strasbourgban.

Tajani kiemelte, hogy az Európai Parlament Lux filmdíja az Európában készült filmalkotások, a kontinens kreatív ipara és az európai kulturális és nyelvi sokszínűség egyik legfontosabb népszerűsítője.

„Az európai kulturális örökség nem csupán irodalomból és művészetből áll, benne foglaltatnak azok a történetek, amelyeket mesélünk és amelyeket a filmvásznon látunk. Ez életünk szövete” - fogalmazott Tajani.

Az Amanda Kernell által rendezett Számi vér egy 14 éves számi származású rénszarvaspásztor történetét meséli el, aki az 1930-as években tomboló rasszizmus és az iskolában történő rasszkutatási vizsgálatok miatt egyre inkább elvágyódik életéből. Hogy megvalósíthassa álmait, más identitást keres, ezért minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával és kultúrájával.

Az EP egyik különdíját kapta a Robin Campillo rendezte 120 dobbanás percenként című francia dráma, amelyben a társadalom közönyösségét látva aktivisták egy csoportja elhatározza, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az AIDS-betegségre és a HIV-fertőzésre.

Különdíjban részesült még a Valeska Grisebach rendezte Western című német-bolgár-osztrák filmdráma is, amelyben Bulgáriában dolgozó német építőmunkások és a helyi lakosok között a nyelvi akadályok és kulturális különbségek számos problémát szülnek. A feszültséget nehezen sikerül barátsággá szelídíteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?