banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nézőszámot növelt a gyergyói Nemzetiségi Színházi Kollokvium

Közel négyezer látogatója volt a vasárnap véget ért tíz napos gyergyószentmiklósi XII. Nemzetiségi Színházi Kollokviumnak, írja közleményében a szervező Figura Stúdió Színház. A két évvel ezelőtti, XI. kiadásra háromezren voltak kíváncsiak. Idén a romániai magyar, német és roma kissebségi színházak és társulatok mellett újvidéki és magyarországi színházi előadást is kínált a fesztivál, az előadások és közönségtalálkozók mellett pedig könyvbemutatón, felolvasószínházi előadásokon és koncerteken is részt vehetett a közönség.

A Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap főtámogatásával, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal partnerségben szervezett fesztivált a Figura Stúdió Színház produkciója, a Puskin nyomán íródott, Botond Nagy rendezte Anyegin indította október 12-én, a nulladik napon.A hivatalos megnyitóra október 13-án került sor, Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatóján kívül beszédet mondott Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Kassay Péter, aki Hargita Megye Tanácsa képviseletében vett részt a Kollokvium nyitóünnepségén. 

A fesztivál hivatalos nyitóprodukciójával egyidőben (a Kolozsvári Állami Magyar Színház Homemade című előadása Vargyas Márta rendezésében) a csíkszeredai Csíki Játékszín nagytermében a fesztivál részeként tekinthette meg a közönség a Victor Ioan Frunză rendezte Portugált.

A Tarisznyás Márton Múzeum a rendezvény első napjára időzítette a Weöres Sándor költészetéről szóló interaktív kiállítás megnyitóját, ezt követően az Ernelláék Farkaséknál című filmet nézhették meg az érdeklődők a színház stúdiótermében.A második nap A színház és nevelés című fórummal indult, majd a Bocsárdi László művészetről szóló kiállítás megnyitójára került sor. A székelyudvarhelyi Stop the tempo! című  kocsmaszínházi előadás után a budapesti Káva Kulturális Műhely Lady Lear című interaktív előadása került műsorra, mely egy  kényes  és általában elkerült szociális problémáról, az öregek tehetetlenségéről és gondozásáról vetett fel kérdéseket. Ez követte az Újvidéki Színház, Fekete – az utolsó szerb felkelés című musicalje, mely hatásosan parodizálta a konzumtársadalmat és a kapitalizmust.

Október 15-én Demény Péter Királynő című drámáját Dézsi Szilárd rendezésében a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának másodéves színész szakos hallgatói olvasták fel. A következő program a Kézdivásárhelyi Városi Színház Skandináv lottó című előadása volt, mely a hirtelen pénzhez jutás ártalmas következményiről beszélt. A nagyszebeni Radu Stanca Színház német tagozatának előadása, a Kígyó a fűben három nő gyilkossági nyomozására derített fényt.
A Kollokvium negyedik napján a Figura Stúdió Színház Egyetlen című előadása a nőiség különböző szerepköreit boncolgatta.  Ezt követte a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Roberto Zucco című produkciója, melyben a sorozatgyilkos története a társadalom egyénre irányuló felelősségére irányította a figyelmet. 

Závada Péter Je sui Amphytrion című drámájának felolvasását a bukaresti Giuvlipen Színházi Társulat kék/narancssárga című roma kisebbségi témát boncolgató előadása követte október 17-én. 

Lehet igazából gyűlölni az embert? Ha mégis tudunk gyűlöletet táplálni, az miből fakad? – ilyen eldöntetlen kérdéseket vetett fel az ötödik estén a nagyváradi Szigligeti Színház Molière-klasszikusa, Novák Eszter rendezésében A mizantróp.

A Nemzetiségi Színházi Kollokvium idén a roma színház kialakításának kérdésével is foglakozott, a Giuvlipen Színházi Társulat tagjaival való beszélgetés témája: Egy Roma Állami Színház létrehozásának szükségessége. Az október 18-i beszélgetés után Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének vetítésére ülhettek be a fesztivál iránt érdeklődők. A legelső Gyergyószentmiklósra látogató Silviu Purcărete-előadás, a kávé teremtette világ témájára készült Moliendo Café is ezen a napon került műsorra a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Állami Német Színház közös előadásában.A felolvasószínházi sorozat utolsó darabját, Moșu Norbert-László Hogyan mérjünk le egy kutyát? című drámáját október 19-én olvasták fel a Figura színészei. Ezt követte a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Csehov-darabja. Keresztes Attila Sirály-rendezése a fesztivál egyik legmeghatóbb előadásának bizonyult. A szintén marosvásárhelyi Yorick Stúdió Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című drámájával kapott meghívást a Kollokviumra, melyet Sebestyén Aba előadásában tekinthettek meg a résztvevők.

Október 20-án az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Madame de Sade című előadása a női szexualitás és a tabuk világába engedett betekintést nézőinek. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bocsárdi László rendezésében Molnár Ferenc Liliomját mutatta be a fesztiválon, a produkció egyike volt azoknak az előadásoknak, melyeket a legnagyobb érdeklődés övezte a Kollokviumon.

Mit jelent az Echolália? Erre a kérdésre kaphatott választ, aki október 21-én, szombaton a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban töltötte a délutánját Kele Fodor Ákos multimédia- installációjával egybekötött könyvbemutatóján.

A Váróterem Projekt Reacting Chernobyl munkája az 1986-os reaktor katasztrófát elevenítette fel és a helyzet még mai napig is kérdéses részleteire vonta fel a figyelmet. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadását szintén Bocsárdi László rendezte: Shakespeare Tévedések vígjátéka című fekete humorral átitatott vízióban elevenedett meg gyergyószentmiklósi színpadon.A fesztivál zárónapján az Aradi Kamaraszínház Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll című előadását követően Albu István rendezésében a Figura Stúdió Színház Phaedra című produkciójával zárult a Nemzetiségi Színházi Kollokvium XII. kiadása.

A rendezvény programjában csaknem minden este egy-egy koncert is szerepelt, a tíz nap alatt a következő zenekarok léptek fel a Kollokviumon: Loose Neckties Society (Kolozsvár), Actor`s Dzsem Session (Székelyudvarhely), The Case (Temesvár), Bagossy Brothers Company (Gyergyószentmiklós), sZempöl Offchestra (Sepsiszentgyörgy), Tesztoszteron Zenei Alakulat (Sepsiszentgyörgy), Mindhalálig Beatles – Emlékzenekar (Szatmárnémeti), Koszika & The HotShots (Marosvásárhely).

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?