banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Vasárnap kezdődik a helyreállítási tábor a bonchidai Bánffy-kastélyban

Vasárnap kezdődik a Transylvania Trust Alapítvány által építészeknek, építőmérnököknek, tájépítészeknek, a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak és más érdeklődőknek szánt oktatói programja a bonchidai Bánffy-kastélyban, közölték a szervezők.

A két hétig tartó program célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása interkulturális környezetben. A résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátítják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során pedig aktívan részt vesznek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában.A kőműves műhelyben boltozat-helyreállítást és faldíszítő technikákat, az asztalosműhelyben hagyományos régi bútorok helyreállítását lehet megtanulni. A tábor kirándulással egybekötött tanulmányúttal egészül ki, a tordai Sóbánya mellett a nemrég felújított széki református templomot látogatják meg a résztvevők.

A helyreállítási tábor története során 26 ország (többek között Románia, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint 2000 képviselője járult már hozzá a kastély megújulásához.

Az augusztus 13-ig tartó tábor munkálatairól, és más nyári programokról a kastély Facebook-oldalán található bővebb információ.

Kapcsolódók

Kimaradt?