Miniszteri utasításra mondhatta le az évad legjobban várt bemutatóját a moszkvai Nagyszínház

Lemondta az évad legjobban várt bemutatóját, a Rudolf Nurejev életéről szóló balett világpremierjét a moszkvai Nagyszínház. A The Guardian értesülései szerint az orosz kulturális miniszter, Vlagyimir Megyinszkij közbenjárhatott az előadás elhalasztásáért, mert attól tart, hogy a melegpropagandát tiltó orosz törvényt sérti.

Megyinszkij szóvívője tagadta, hogy a miniszter megtiltotta volna az előadás bemutatóját, de azt megerősítette, hogy hosszú beszélgetést folytatott a Bolsoj vezérigazgatójával, Vlagyimir Urinnal. A vezérigazgató viszont a Nagyszínházban hétfőn tartott sajtótájékoztatón dühösen tagadta, hogy az előadást a meleg tematika miatt halaszották el az utolsó pillanatban, illetve azt is, hogy a kulturális miniszterrel egyeztetett volna a döntés előtt, írja a The Guardian.Mint mondta, a darabot májusban bemutatják, a halasztást pedig azzal indokolta, hogy az előadás művészi szempontból még nincs kész.

A Nurejev című mű Ilja Damuckij alkotása, Jurij Posszokov koreográfiáját Szerebrennyikov állította színpadra. A balett az 1961-ben a Szovjetunióból nyugatra távozott balettlegenda életét dolgozza fel. Ő volt az első világhírű szovjet művész, aki a hidegháború idején elhagyta hazáját. Először a Londoni Királyi Balettben táncolt, majd a Párizsi Opera balett-társulatának volt az igazgatója. 53 éves korában, 1993-ben halt meg AIDS-ben.

A Bolsoj előadása Nurejev homoszexualitásával is foglalkozik, és állítólag meztelen táncosok is fellépnek benne. A vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy kezdettől fogva tisztában volt vele, hogy az előadás megosztja majd az oroszországi közönséget, de hangsúlyozta, hogy nem ez állt a hirtelen döntés hátterében.

A keddi premiert és a további előadásokat azután törölték, hogy a balett szókimondó rendezőjét, Kirill Szerebrennyikovot állami művészeti támogatások hűtlen kezelése ügyében folyó rendőrségi vizsgálatban tanúként hallgatták ki. Szerebrennyikov támogatói szerint a kihallgatás politikai ihletésű volt – írta hétfőn a BBC-re hivatkozva az MTI.

Kirill Szerebrennyikov az Oroszországban egyre szélesedő cenzúra és az orosz hatóságok hangos bírálója. Lakásán és az általa vezetett moszkvai Gogol Központ színházában két hónapja házkutatást tartottak állítólagos sikkasztás miatt. A színház könyvelőjét és egyik volt rendezőjét letartóztatták.

Vlagyimir Urin vezérigazgató Vlagyimir Putyin orosz elnöknél levélben tett panaszt a vizsgálat kezelése miatt.

Tatjana Kuznyecova balett kritikus a Kommerszant című orosz napilapban arról írt, hogy a bemutató az oroszországi és valószínűleg a világ balett évadának legfőbb eseménye lett volna. Tudni vélte, hogy a darab olyan közszereplőket is érint, akik még ma is élnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?