Közösségi oldalakon üzenget egymásnak a kormányfő és a világhírű balerina

A világhírű balerinát, Alina Cojocaru-t is elüldözték (több más, zömében külföldi művésszel együtt) a bukaresti Román Operából az intézmény új vezetőségének lelkes támogatói. A történtek után Alina Cojocaru Twitteren üzent Dacian Cioloş miniszterelnöknek. A kormányfő szintén közösségi oldalon, a Facebookon reagált a művésznő keserű soraira. 

A világhírű balerinát, Alina Cojocaru-t is elüldözték (több már, zömében külföldi művésszel együtt) a bukaresti Román Operából az intézmény új vezetőségének lelkes támogatói. Alina Cojocaru, aki a londoni Royal Albert Hall, a párizsi Palais Garnier és a balettművészet csúcsintézményének számító moszkvai Bolsoj Színház állandó fellépője, a Román Opera dán igazgatója meghívására lépett fel szülővárosában, utoljára a Kenneth MacMillan Manon című alkotásában.

Amint arról beszámoltunk, a dán igazgatót, Johan Kobborg világhírű balett-táncost lemondásra kényszerítette az intézmény új vezetősége. Vlad Alexandrescu kulturális miniszter április elején nevezte ki az opera ideiglenes vezérigazgatójává Tiberiu Soare karmestert, aki visszaminősítette Kobborgot a művészeti igazgatói tisztségből a balettkar tagjává, arra hivatkozva, hogy az opera szerkezeti felépítésében nem szerepelt az általa elfoglalt poszt.

A Kobborggal szimpatizáló művészek azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az új vezetőség valójában el akarja törölni mindazokat a modernizáló lépéseket, amelyekkel Kobborg emelni próbálta a Román Opera színvonalát. A konfliktus során tüntetésre is sor került, amelyen az új vezetőség szimpatizánsai azt kiabálták Kobborgnak és a köré csoportosuló (nagyrészt külföldi vagy külföldön is fellépő) táncosoknak, hogy „Kifelé az országból!” Köztük volt Alina Cojocaru is.

A történtek után Alina Cojocaru Twitteren üzent Dacian Cioloş miniszterelnöknek. „Rájöttem, hogy országunk nincs még felkészülve arra, amit Johan meg én nyújtottunk az elmúlt két évben… Számomra a félelemkeltés nem előre visz, hanem egyetlen irányba: a sötétségbe” – jelentette ki a világhírű balerina, több mint 15 nemzetközi díj tulajdonosa.

Alina Cojocaru (akinek e hónap 28-án ismét fellépése lett volna a bukaresti Román Operában, a Tánc Nemzetközi Gáláján) arról is ír: alig néhány nap alatt nagyon sok fájdalmas élményben volt része, mégis reménykedik, hogy hazája népei számára még van remény, „nemzetiségtől függetlenül”.

A kormányfő szintén közösségi oldalon, a Facebookon reagált a művésznő keserű soraira. Válasza szerint minden művészt és művészi teljesítményt érdeme szerint kell tisztelni, függetlenül attól, hogy Romániából származik-e vagy máshonnan. „Az idegengyűlölő megnyilvánulásoknak nem lehet helyük egy olyan Romániában, amely nyitott szeretne lenni a világra” – írta Dacian Cioloş, hozzátéve, hogy reménykedik a helyzet megnyugtató rendezésében.

Az ügyben végül Vlad Alexandrescu kulturális miniszter is megszólalt. Szintén a Facebookon határolódott el minden nacionalista, xenofób és az európai szellemiséggel ellentétes megnyilvánulástól, kijelentve, hogy az általa vezetett tárca továbbra is szeretne együttműködni Alina Cojocaru és Johan Kobborg művészekkel. A napokban további tárgyalásokat kezdeményez a minisztérium a konfliktusban álló felek között, hogy a nemzetközileg elismert művészek alkotói szabadságát tiszteletben tartva ittmaradásra bírják őket. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?