Jótékony céllal lépnek fel Kolozsváron a magyar underground meghatározó alakjai

Egy éve zajlik az Életfa Családsegítő Egyesület Én is szeretnék játszani! projektje. A sajátos vagy eltérő nevelési igényű gyermekeket is megszólító programsorozat szervezői jótékonysági kortárs művészeti aukcióval és Müller Péter Sziámi And Friends koncerttel zárják a szülinapi ünneplést.

Miután június 17-én felavatták új, 21. Decembrie 1989. / Magyar utca 78. szám alatti székházukat, majd június 20-án minikonferenciát tartottak a fogyatékkal élők nevelésének kérdéseiről, az életfások a Kolozsvári Rádióval közösen szervezik meg a záróeseményt.Július 8-án, szombaton este hét órakor kezdődik az Egy éve játszunk! című rendezvény a rádió stúdiótermében (Dónát út 160.). A szervezők közleménye szerint az elmúlt időszakban több helyi képzőművész is felajánlotta a munkáját a projekt számára, innen jött a jótékonysági aukció ötlete, amelyet a Quadro Galéria segítségével bonyolítanak le. A megvásárolható alkotásokról az Én is szeretnék játszani! Facebook-oldalán olvashatóak részletek.

A bevételből konyhát rendeznének be, ahol a fogyatékkal élők lehetőséget kaphatnának a szakácskodásra – elindítva ezzel a projekt Én is szeretnék dolgozni! támogatói programját.

Barátaival tér vissza Kolozsvárra Müller Péter Sziámi

Az Én is szeretnék játszani! projekt szervezésében Müller Péter Sziámival tavaly a budapesti Baltazár Színház vendégszereplésén, a Graffaló című előadásban találkozhattak a kolozsváriak. Az énekes ugyanis tíz éve játszik a társulatnál, ahol fogyatékkal élő művészek hoznak létre csodálatos előadásokat. A himnuszukat is ő írta: „Akinél a fogyaték, annál van a hagyaték”

„Ez egy költői túlzás, nehezen védhető. De az biztos, hogy minden ember ugyanannyit ér. Akinek valamiből kevesebb van lelkileg vagy szellemileg, annak valamiből több van. A Baltazár-os színészek úgy játszanak, ahogy a nem sérült színészeket - a legragyogóbbakat is beleértve - én még nem láttam játszani ” – mondta Müller Péter Sziámi a Kolozsvári Rádiónak adott interjúban.

Müller Péter Sziámi a magyar underground kultúra meghatározó alakja. A Sziámi együttest Bárdos Deák Ágnessel alapította a Kontroll Csoport megszűnése után, amelynek mindketten tagjai voltak. Később a Gasner Jánossal alkotott közösen az együttesben. A Sziámi Gasner János 2009-es halálával szűnt meg. A ’80-as, ’90-es évek underground zenészei 2012 óta lépnek fel Müller Péter Sziámi And Friends néven, az együttes tagjai Müller Péter Sziámi, Kirschner Péter, Varga Orsolya, Roszik Hella, Winterverber Csaba, Angler Ákos.

A kolozsvári koncerten így régi dalokat is újra lehet majd hallani. „Az a felismerés van, hogy nagyon értékes dolgokat csináltunk már a nyolcvanas években, tehát régi történetünk van, és ez nemhogy nem szégyen, hanem mutogatni való. Igyekszünk olyan állapotban tartani magunkat és a dalokat, hogy azokat még mindig meg lehessen mutatni. Egy csomó új dalunk is van, tehát ez egy ilyen évtizedeken átívelő ügy” – mondta el Kirschner Péter, az Európa Kiadó volt tagja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?