Európai Uniós alapokból újítják fel a marosvásárhelyi Kultúrpalotát

A marosvásárhelyi Kultúrpalota tíz évvel ezelőtt elkezdett felújítási munkálatai befejeződnek annak a projektnek a jóvoltából, amelyet szerdán írt alá a Tükörteremben Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke és Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Régió elnöke. A 6,5 millió értékű projektből mintegy 438 ezer lej az önkormányzat saját hozzájárulása, míg 6,07 millió lej vissza nem térítendő európai uniós támogatás – ismertették a szerződés aláírásakor a jelenlevők.

A javítási munkálatokat a Palotában még akkor elkezdték, amikor Lokodi Edit Emőke volt az önkormányzat elnöke – figyelmeztetett Soós Zoltán, a Kultúrpalotát is működtető Maros Megyei Múzeum igazgatója. Akkor a nagy- és kistermet újították fel, a két lépcsőházat, a Tükörterem üvegablakait, illetve megjavították a tető alatti esővízcsatornákat is, hogy a lefolyó eső ne károsítsa az épületet.

A jelenlegi projekt a tetőzet teljes felújítását foglalja magába, ahogy a homlokzatok restaurálását is, a fém-feliratokat, a fém- és kődíszítőelemeket, a Kultúrpalotában működő megyei könyvtár lépcsőházát, a Tükörterem falait – sorolta Soós Zoltán, aki érdeklődésünkre elmondta, végeztek már falkutatást, amely révén megtudták, az eredeti festéshez nem nyúltak, az csupán megsötétedett a rárakódott portól.

A Palotán ilyen nagyszabású felújítást nem végeztek azóta, amióta, – már több mint száz éve – megépült. A restaurálás eredményétől, attól, hogy visszahelyezik az eredeti pompájába a látogatószám megnövekedésére számítanak – mutatott rá Péter Ferenc. Hiszen a Kultúrpalota Marosvásárhelyi ékköve, amely szecessziós stílusának köszönhetően nem csupán a környéken, de távoli vidékeken is ismert, népszerűsége állandóan növekszik, évente több tízezer látogatót vonz. A munkálatok elkezdéséig még egy évre van szükség, amíg a tervvel elkészülnek, valamint a szükséges engedélyeket beszerzik és a munkálatok elvégzésére közbeszerzési pályázatot hirdetnek. 

A szerdán aláírt szerződés összértéke 6,515 millió lej és a tervek szerint a projektet 2021 második feléig kell megvalósítani. A projekt keretében a külső felújítási munkálatokat fogják elvégezni, ebbe beletartozik a homlokzati díszítőelemek restaurálása is. Emellett a Maros Megyei Könyvtár lépcsőházát, a Tükörtermet és a hangversenyterem orgonáját is helyreállítják. A munkálatok elvégzése után a Kultúrpalota ismét eredeti szépségében lesz látható, és a projekt részét képező digitalizálási folyamatnak köszönhetően virtuálisan is meg lehet majd látogatni.  

A Kultúrpalota homlokzatát Körösfői-Kriesch Aladár A magyar kultúra apoteózisa  című mozaikja díszíti, a négy bejárati ajtó fölötti bronzreliefek Liszt Ferencet, Szent Erzsébet-legendáját, a két Bolyait, Aranka Györgyöt és az első Nyelvművelő Társaság megalapítását, illetve Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának egyik képét jelenítik meg. A Kultúrpalotában a hangversenyterem mellett kiállítóterek és több reprezentatív terem is található, ezek közül a legszebb a Tükörterem, amelyet 12 színes üvegablak díszít. Ezek a székely mondavilág és székely népballadák jellegzetes képeit örökítik meg

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?