Teltházas bemutatót tartott a Tóth Larisa Táncstúdió

Hatalmas sikert aratott Csíkszeredában a Tóth Larisa Táncstúdió hétfő esti bemutatója. A balettművész és tanítványai mintegy kétórás előadásán a tízéves stúdiót is ünnepelte a teltházas közönség.

Tűt sem lehetett volna leejteni a nézőtéren a Tóth Larisa Táncstúdió hétfő esti táncbemutatóján. A csíkszeredai szakszervezeti művelődési ház színpadának nézőterén fürtökben álltak a nézők, hogy Gábor Tóth Larisa balettművész, és munkatársai által nevelt kis- és nagyobbacska táncosok által nyújtott színes, kedves és szórakoztató műsort megtekinthessék.

A korcsoportonként koreografált bemutatkozóhoz hasonló események ugyan más városokban is létrejönnek magántanítók vagy sportklubok révén, itt viszont különlegesség az, hogy a Pécsi Balett balerinájaként ismert Tóth Larisa az, aki a táncnevelés technikai eszköztára mellett életre szóló tanításokat nyújt a csíkszeredai és környékbeli kiskorúaknak, illetve felnőtteknek is. A közönség a csíkszeredai produkció közben szó szerint tombolt, minden egyes mutatványt a táncok közben szeretetteli tapssal díjazott.

„Nagyon nehéz fejlődnie egy kisiskolásnak, sokat ülnek padban, és a lányomnál figyelemzavarral és a rossz testtartással is küzdtünk. Ezen változtatott találkozásunk Tóth Larisával: úgy érzem, egyszerűen élhetőbb lett működésétől a város, kibírhatóbbá vált a jelenlegi iskolarendszer” – magyarázta a Maszolnak egy édesanya.

„Nagyon fontos, hogy ez nem „csak” tánc: a helyes testtartást és a nőiességet, a kitartást és a közösségi sikerélményt tanulják a lányaink Larisától” – tette hozzá barátnője. Azzal is magyarázta a fergeteges sikert, hogy ebben a táncstúdiós diák-szülői közösségben mindannyian ismerik Larisa életét, és hálásak azért, hogy értékekre neveli a lányokat, amellett, hogy táncosnői álmaikat is megélhetik.

Gábor Tóth Larisa szakmai- és élettörténete regényes. Maga is azért kezdte el a táncolást 5 évesen a csíkszeredai népiskolában, hogy a hátgerincferdülésén segítsen. Tehetségét támogatva szülei tízévesen a kolozsvári balettintézetbe vitték felvételizni, ahol 100 jelentkezőből harmadiknak vették fel. Itt is érettségizett, és 18 évesen a Pécsi Balett szerződtette le – itt dzsessz balettet tanult. Három év múlva egy sérülése miatt azonban ott kellett hagynia a társulatot, és előbb Brassóban próbált balerinaként színpadon maradni, de a fájdalmak miatt abbahagyta karrierjét. Pályát váltott és turizmust tanult. Majd egy nap felkérték Csíkszeredában a hastáncos tanfolyamra járó csoportnak tartson órát. Azóta több generációt tanított, felnőtteknek dzsessz balettet is. Munkatársai közül a balett művész a Csíki Játékszín koreográfusaként is ismert Zaiba Anikóval duettet is táncolt a hétfői gála végén. Az esten minden együttműködőt színpadra szólítva mondott köszönetet az együttműködésért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?