Tánctanítással nyitja az évadot az András Lóránt Társulat

Fesztivállal és workshop-sorozattal nyitja meg 2016-2017-es évadát szerdán a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat. Szerdától vasárnapig minden érdeklődőt, tánc- és táncszínház kedvelőt a Tánc és Kortárs Művészetek Házába, a Knöpfler Vilmos (ma Brăila ) utcai volt zsinagógába várnak.

A rendezvénysorozat változatos programot kínál, táncszínházi előadásokat, workshopokat, kiállításokat, koncerteket és számos interaktív tevékenységet, többek közt a Szféra Csoport közreműködésével. A tánc- és mozgásművészetek kedvelői nem csupán nézőként, de aktív résztvevőként is jelen lehetnek, hiszen különböző 20. századi és kortárs táncok elsajátítására is lesz lehetőség.A társulat vezetője, András Lóránt elmondta, az évadkezdés a kortárs tánc és mozgásművészet népszerűségét célozza, ugyanakkor a fűtésrendszer beszerelését is szeretnék befejezni.

A mozgásszínházi előadások mellett képző- és fotóművészeti tárlatok, valamint workshopok, koncertek helyszíne is. Csakhogy az egykor zsinagógának épült, majd többszintessé alakított, más funkciót kapott házat télen fűteni kell, ami eddig megoldhatatlan volt. Tavaly gyűjtésbe kezdett a társulat, a támogatásokból beszerelték a fűtőtesteket, a tervek szerint október végére sikerül befejezni a fűtéshálózatot és a legfelső emeleten megoldódik a fűtés gondja.A Moving Bricks fesztivál keretében szervezi meg a társulat az Alt Dance Workshopot, mint egyedi kezdeményezést Marosvásárhelyen, találkozási felületet biztosítva a tánc-, és mozgásművészetek iránt érdeklődőknek, lehetőséget nyújtva a különböző táncstílusok megismertetésére. Így a workshopon salsa, cha-cha-cha, rock&roll órákat tartanak, amelyekre azok is beiratkozhatnak, akiknek nincs táncpartnerük.

A program szerint Bezsán Noémi, az András Lóránt Társulat táncos-koreográfusa adja át az alapismereteket, sajátos rendszerbe foglalva bontakoztatja ki azt a mozdulatvilágot, amelyben a test mozgásának transzformációi kerülnek felfedezésre. A cirkuszi kulisszák mögött rejlő gyakorlatok alapelemeivel Ruszuly Ervin táncos, koreográfus ismertet meg, Dabóczi Dávid és Könyves Andrea Evelin, az András Lóránt Társulat munkatársai, a test kifejezőképességét a kortárstánc által biztosított lehetőségekkel próbálják elemi módon megragadni.

A Charleston a kurzus fő irányvonalát képezi, amelyet Deák Orsolya oktat Joó Renátával közösen. Zaiba Anikó – a Tóth Larisa Táncstúdió pedagógusa, valamint a Csíki Játékszín koreográfusa és táncosa a Hip-hop stílus sokszínűségével ismerteti meg az érdeklődőket, Orbán Eliz Beáta a társas táncok közül a Cha-Cha-Cha gyors, temperamentumos, kissé szaggatott ritmusú tánc alapjainak elsajátítására fekteti a hangsúlyt.

Az ötnapos fesztivál során a tánckurzusok mellett előadások, kiállítások és koncertek színesítik a programot.

Kapcsolódók

Kimaradt?