Az Europa Nostra-díjas Kallós Zoltánt köszöntötték Válaszúton

Csütörtökön délután köszöntötték Válaszúton az Európai Bizottság és az Europa Nostra által idén nyilvánosságra hozott Europa Nostra díjazottak egyetlen magyar tagját, Kallós Zoltánt.

Kallós Zoltán idén egyedüli magyarként nyerte el ezt a rangos elismerést, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jelölése nyomán. Miután a május 15-i hivatalos finnországi díjátadón személyesen nem tudott jelen lenni, csütörtökön, a Kallós Zoltán Alapítvány Székházában köszöntötték a néprajzkutatót.

Balla Ferenc, a Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója a jelenlévőket üdvözölte és Sógor Csaba EP-képviselő üzenetét tolmácsolta.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa úgy fogalmazott, örömteli feladat elhozi az Europa Nostra díj üzenetét. A cél olyan teljesítmények elsmerése, amelyek hozzáadott értéket jelentenek európai létünknek. Az európaiság azt jelenti, hogy élünk a sokszínűséggel, és mi, akik itt élünk, tudjuk, hogy ez a sokszínűség egy pontba irányul és erőt jelent - fogalmazott Navracsics kiemelve, Kallós Zoltán életműve éppen ezt szimbolizálja. 

Maria Berza, az Európa Nostra képviseloje Kallós Zoltán hét évtizedes munkásságát méltatta, a hitbol fakadó munkát, az örökség megőrzését, amelyhez a neve fuzodik. Mindezeken túl a mosolyát, a gyerekekkel való találkozást méltányolta a képviselő.

"Zoli bácsi szellemi régészetet végzett"

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kiemelte, boldogan támogatta Sógor Csaba javaslatát, hiszen Kallós Zoltán az elnyomás idején is egyre edzettebb és elszántabb lett, haladt előre a maga alkotta úton. Kifejtette, az örökségünk ismerete nélkül nem tudhatjuk, kik vagyunk, identitásunkban csonka, támpontok nélküli személyek maradunk.

"A régész pontosan látja az egymásra rárakodó korokat, a rétegek évszázadok történéseit mesélik, és rekonstruálható a múlt, megismerhető és megérthető. Zoli bácsi szellemi régészetet végzett: az emberek emlékezetében keresett, megszólította őket, meséltette, énekeltette, felszínre hozta azt a tudást, amelyet ma már különböző információs hordozók őriznek a mögöttünk jövő nemzedékek számára. És ásott és kutatott ott, ahol a modern és posztmodern idő eltakarta a szellemi és sokszor a tárgyi örökség egy jelentős részét. Előkereste, felismerte, megtisztította, felmutatta és megmagyarázta, mi több, megőrzésükről is gondoskodott" – fogalmazott Kelemen.

"Zoli bácsi szeretetteljes és óvó lényét akkor is érezhettük, amikor évről évre meglátogatott minket Boncidán, a Bánffy kastélyban és megkérdezte, na fiam, mit csináltok? Azt szeretném, ha ez így maradna, ha jöhetnénk tanácsért, a tiszta forráshoz. Köszönöm szépen Zoli bácsi, az összes egykori táncházas nevében is, akik megkértek, hogy tolmácsoljam üzenetüket" - fogalmazott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezetõ alelnöke.
 
A 91 éves Kallós Zoltán is felszólalt: elmondta, nem a díjakért dolgozott. Mesélt arról, olyan helyeken gyűjtött, ahol kevesen jártak. "Köszönöm, hogy megtiszteltek jelenlétükkel. Mit tudjak még mondani? Csak így tovább" - zárta rövid beszédét a néprajzkutató.

A beszédeket követően a jelenlévők népdalokat hallgathattak meg, ízelítőként mindabból a gyűjtésből, amely Kallós Zoltánnak köszönhetően maradt fenn.

Kapcsolódók

Kimaradt?