Európa Nostra: Kallós Zoltán kapta a közönségdíjat is

A legtöbb szavazatot kapta az online szavazáson, és Kallós Zoltán lett az Europa Nostra-díj idei közönségdíjasa – derült ki hétfő este a turkui díjátadó ünnepségen.

Mint korábban írtuk, az erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő április 5-én kapta meg a kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító uniós elismerését, az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat (Europa Nostra-díjat). Kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból, összesen 29 díjazottat tüntettek ki.

Ugyanaznap elindult egy online szavazás is, ahol a közönség támogathatta a nyertes projekteket, és dönthet arról, hogy ki kapja a közönségdíjat, és Kallós Zoltán gyűjtötte be a legtöbb szavazatot. A díjátadó ceremóniát Turkuban tartották hétfő este. Ekkor hirdették ki a közönségdíjat is.

„Kallós Zoltán arra áldozta az életét, hogy megmentse és tovább örökítse a Kárpát-medencében élő különböző népcsoportok, közösségek kultúráját - elszántsága és lankadatlan munkája révén ezt az egész világ számára láthatóvá tette. Kallós Zoltánt a nehéz idők, embert próbáló politikai körülmények sem tántorították el. Bátor munkája több mint méltóvá teszi őt erre a díjra” - mutatott rá áprilisi indoklásában a zsűri.

A Kallós Zoltánnal készítetett korábbi interjúnkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?