Megnyílt a Free Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkotóműhely

Immár tizenharmadik alkalommal tartanak Free Camp nemzetközi alkotótábort a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében Csíkszeredában. A kedden megnyílt munkafolyamat május 19-én hagyományos tárlatbemutatóval zárul.

Gyakorlatilag Csíkszereda betonközpontjának két markáns, szocreál épületéhez kötődik műhelyként a Free Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkotóműhely, melynek tizenharmadik kiadása május 9–19. között zajlik a város volt Szakszervezetek Művelődési Házának márványtermében.

A Hargita Megye Tanácsa és Cultura Nostra Egyesület partnerségével zajló, meghívásos alkotótábor idejére ugyanis hagyományosan itt, a szakszervezeti ház emeletén rendezik be a műtermet tíz napra, majd szemközt, a megyei tanács földszinti halljából kialakított Megyeháza Galériában mutatják be az eredményt.

A tábor ebben az évben is a már korábbi hagyományához híven tematikailag és műfajilag teljes alkotói szabadságot biztosít a részt vevő művészeknek, ugyanakkor az érdeklődők és kíváncsiskodók számára megadja az alkotói munkába való betekintés lehetőségét: bárki besétálhat az alkotótérül szolgáló épületbe, és követheti a munkafolyamatot.

Mint az az előző kiadások műveiben is lemérhető, a messziről érkező résztvevők sajátosan reagálnak a Csíkszereda központjának betonépítményei által keltett hangulatra. Az idei alkotótáborba négy országból érkeztek képzőművészek: Magyarországról Varga Edina, Ghyczy György, Fábián Zoltán és Révész Ákos, Ausztriából Fazakas Csaba, az Amerikai Egyesült Államokból Ava Rado Harte, Romániából Bakó Klára, Raluca Preda, Victor Vișan és Botár László.  

A tábor alatt készülő alkotásokból május 18-án 18 órakor nyílik kiállítás a Megyeháza Galériában, a tárlatot Radu George Serafim bukaresti-, és a Free Camp-anyagok értékelésére Csíkszeredába visszajáró Feledy Balázs budapesti művészeti író méltatja majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?