Az Európai Kreativitás Napját ünnepelték Hargita megyében

Tíznapos rendezvénysorozattal ünnepelték Hargita megyében az Európai Kreativitás Napját. A március 20–30. között zajló program 5 kiállítás mellett műhely-foglalkozásokat is tartalmazott.

Partnerként vesz részt Hargita Megye Tanácsa a CreArt nemzetközi projektben, ennek részeként szervezik meg immár ötödik éve az Európai Kreativitás Napja eseményt, mely idén március 30-án zárult, és a megye több települését átfogta.A rendezvénysorozat a Megyeháza Galéria kiállítás megnyitójával, valamint a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi művészeti középiskolás diákok RestArt Megyeháza Galéria című műhelymunkájával indult. Utóbbin Botár László képzőművész, a megyei CreArt rendezvénysorozat művészeti vezetője irányítása alatt „új arculatot” terveztek a Megyeháza Galériának és a márványteremnek.

Borospatakon Vannak vidékek címmel zajlott műhelymunka a CreArt Európai Uniós projekt keretében, szintén a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola és a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola tíz-tíz tanulójával.

Kiállítás-megnyitóra került sor Gyergyószentmiklóson Művészet a közterekért témában, a két középiskola diákjainak alkotásaiból. Székelyudvarhelyen a White Noise, Black Words az első világháború tükrében címmel, a két évvel ezelőtt megvalósult vándortárlat-anyagot láthatták az udvarhelyiek.

A CreArt projektben résztvevő Hargita megyei és a partnerrégiók művészeinek alkotásaiból született a dzsessz zene által ihletett, és Bara Barnabás kisplasztikáiból álló kiállítás, mely a két művészeti középiskola diákjainak, és a művészeti egyetemek Hargita megyei hallgatóinak alkotásaiból született. Az alkotásokat Székedi Ferenc műkritikus, a CreArt projekt nagykövete méltatta, a műhelymunkákat Botár László vezette.

A kisiskolásokat is bevonták idén a programba: a hagyományos, kesicével történő tojásírást Kisné Portik Irén gyergyószentmiklósi néprajzkutatótól sajátíthatták el Csíkszeredában.

Hargita megye számára azért is fontos a projekt, mert a megye képzőművészei és munkáik Európa városaiban különböző nemzetközi rendezvényeken, kiállításokon is bemutatkozhatnak. Az öt éves projekt, amely a végéhez közeledik, eddig tizenkét Hargita megyei alkotóművésznek nyújtott lehetőséget a kiállításokon való megmutatkozásra, vagy rezidens programokban való részvételre – foglalta össze a tárlatnyitókon Zonda Erika projektmenedzser.

Kreativitás napja Borospatakon | fotó: Hargita Megyei Kulturális Központ Kreativitás napja Csíkszeredában | fotó: Hargita Megyei Kulturális Központ Kreativitás napja Csíkszeredában | fotó: Hargita Megyei Kulturális Központ Kreativitás napja Székelyudvarhelyen | fotó: Botár László Kreativitás napja Borospatakon | fotó: Hargita Megyei Kulturális Központ

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?