Nemsokára vége a télnek: Hargita megyében elkezdődött a farsangidény

A hosszú tél végéhez közeledve farsangi ünnepségeket kínálnak a Hargita megyei önkormányzatok és szervezetek. A február 15-én elkezdődő eseménysorozatot szemlézve készítettünk ajánlót.

Farsangidény lévén záporozni kezdtek Hargita megye hagyományos farsangi ajánlatai. A nagy húzóerejű törzs-rendezvények mellé ezúttal összegereblyéltük a régióban aktuális alkalmi ajánlatokat is, melyeket időrendbe rendezve ismertetünk.Székelyudvarhelyen február 15-én, 18 órától közös Farsangi Hangversenyt tartott a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola és a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola. A karitatív célú eseményen a Székelyföldi Filharmónia koncerttermébe érkezők adományozhattak.

Farsangi táncházba hív Gyergyócsomafalvára február 17-én a Borsika Panzió. A polgármesteri hivatal által támogatott, a turisztikai információs központ által szervezett esemény meghívója szerint itt este 8-tól másnap hajnali 4-ig a Kedves Zenekar húzza a talpalávalót a farsangi mulatságban.

Csíkszépvízen az Élő Erdély Egyesület csalogat egész napos farsangi programmal és éjszakai muzsikával február 18-án. A programban hagyományos farsangi ügyességi játékokat, szalmabábu-égetést, közös táncot terveztek, ugyanakkor nem maradnak el az ünnepi asztalról az ilyenkor szokásos étkek sem. A szervező egyesület ismerteti a 2017-es programjait is, majd az esti mulatságon jelmezverseny, tombola és meglepetések is szerepelnek, a csíkszeredai Party Cover Band pedig fergeteges bulit ígér.A farsangolás Gyergyószentmiklóson február 23–26. között zajlik a városháza által fenntartott Művelődési Központ és a nagyszámban betársuló civil szervezetek közreműködésével. A program nyitányaként február 23-án, csütörtökön, este 7 órai kezdettel látható Marie Jones: Kövekkel a zsebében című tragikomédiája a Figura Stúdió Színház művészeinek előadásában, a művelődési ház stúdiótermében.

Pénteken délután 5 órától Mesterségem címere címmel lesz jelmezbál ugyanitt, mely gyerektáncházzá alakul egy órával később. A felnőttek táncháza is itt kap helyet este 8-tól: a Cika és a Katorzsa zenekarok muzsikálnak majd, a házigazda pedig Sándor Csaba lesz.Szombaton kiállítás fokozza a farsangi hangulatot: délután 6 órakor Könczey Elemér Deadline/Határidő című karikatúra kiállítását a művelődési ház Karancsi Sándor termében nyitják meg. Február 26-án, vasárnap déli 12-kor a Népművészeti Alkotóház udvarán zajlik idén is a Gyergyószentmiklóson hagyományos Farsangtemető ceremónia. Az ezt megelőző felvonulásra a farsangolók a Szent Miklós-templom elől 11 óra 30 perckor indulnak el.

Ősrégi szokás Székelyföldön a nagyböjt előtti farsangtemetés: a kereszténység előtti hitvilág továbbélése ez a hagyomány. A telet elűző tűzgyújtás, a maszkok és mondókák, valamint a nagy zajjal és felfokozott vidámsággal levezényelt ceremónia, a farsangtemetés a tél szimbolikus „eltemetésének" sok vidámsággal, álarcos felvonulással és tréfás jelenetekkel tűzdelt ünnepe. Vidékenként változó a rituális temetés menetrendje, és a hozzá kapcsolódó népszokások. A gonosz telet általában egy felöltöztetett szalmabábú (Illés) jelképezi, aki súlyos beteg és betegségét egy „orvos" állapítja meg. Majd kimúlik és kezdetét veszi a siratás, búcsúztatás, sok élcelődéssel és a falu lakóit és elöljáróit sem kímélő „méltatásokkal". Ezután a tömeg utolsó útjára kíséri a telet és a falu határában vagy egy erre kijelölt helyen elégetik a szalmabábut. A kíséret állatokat, ördögöket és egyéb furcsa figurákat megjelenítő jelmezekben nagy hangoskodással és csörömpöléssel kíséri a bábut utolsó útjára.

Megyei farsangbúcsúztató Szentegyházán

A megye farsangi húzóeseménye az idén immár 25. alkalommal megszervezett Hargita Megyei Farsangbúcsúztató lesz február 25-én, melynek idén Szentegyháza a házigazdája.

Az első Megyei Farsangbúcsúztatót negyed évszázada szervezték meg Csíkszeredában, azóta számos csoporttal bővült a résztvevők száma, és mindegyik volt már a rendezvény házigazdája. A délelőtt 11 órakor a helyi művelődési háznál kezdődő, látványos eseményen Hargita megyei hagyományőrző csoportok vesznek részt: Alsósófalva, Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csobotfalva, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy és Kászonaltíz.

A Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Szentegyháza Város Önkormányzata Szentegyháza Hagyományőrző Csoportja és a helyi egyesületek és alapítványok összefogásával szervezett esemény este 8 órától farsangi bálba torkollik, de a helyi vendéglátók a farsangi ízek megkóstoltatására is készülnek.

A Hargita Megyei Kulturális Központ virtuális játékkal indított ráhangoló visszaszámlálást az eseményre itt, ahol az eltelt 25 kiadás felvételeiből közölnek naponta, és a hozzászólóknak az évszámot, és a képen látható csapat nevét kell kitalálniuk.

Aki pedig lemaradna a februári farsangolásokról, bepótolhatja március 1-jén Alsósófalván, ahol hagyományosan hamvazószerdán tartják a farsangtemetést.

1990-ben az akkori Hargita Megyei Művelődési Felügyelőség a Hargita megyei önkormányzat védnöksége mellett szervezte meg a megyei eseményt, és azóta jogutódja minden évben más-más helyszínen szervezi a hagyományőrző csoportok farsangbúcsúztató seregszemléjét, melyen a megye összes néprajzi tájegységei képviseltetik magukat – a látványt rögzítő hivatásos és hobby-fotográfusok nagy örömére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?