A „lelki időutazások” recepteskönyvét mutatták be Csíkszeredában

Hatvanhat receptet, és a mögöttes értékmentő családtörténetet tárja fel Gáll Tímea Kölcsönkért kovász címmel, magánkiadásban megjelent könyve, melyet Ádám Gyula fotóművész társalkotói hozzájárulásával tett le az olvasók konyhájába és szívéhez. A kiadványt kedd este mutatták be Csíkszeredában.

A csíkmadarasi százéves, műemlék vízimalom, és a hozzá kapcsolódó családi értékmentés áll a középpontjában annak a könyvnek, mely révén hatvanhat helyi recept került Tímea konyhájából és Ádám Gyula fotóművész tálalásában az olvasók elé. A kötet a csíki székelyek egy évének gasztronómiai állomásainak dokumentálásaként is fölfogható, a szerző családtörténeteivel kiegészítve.A Csíki Székely Múzeumban kedd este megtartott könyvbemutatón Marcel Proust Marlenka-szövegének felidézésével Lázár Csilla, a könyv szövegének szerkesztője köszöntötte a közönséget. Az alkotófolyamatról és a kötetről továbbá Gáll Tímea és férje, Gáll Levente beszélt. Mint megtudtuk, a különleges műfajú, mélyen személyes, de ugyanakkor csíkmadarasi-, illetve csíki székely gasztrohagyomány-ápoló könyv hátterében az a vendéglátói vállalkozás áll, amelyet a Gáll család Csíkmadarason, a százéves vízimalom környékére hozott létre 8 évvel ezelőtt.Mivel a család, a nagymama „tündérereje” folytán visszaköltözött a malomhoz, „értékőrzésből fakadó értékmentést” végeznek a hétköznapokban is. A gazdasszony, Tímea által főzöttek receptjeiért pedig már évek óta folyamodik a vendégsereg, eleve kis füzetkékkel érkezvén e célból a fogadóba. Ez az igény szülte három éve az ötletet, hogy a receptek és családi történetek füzérét könyvbe foglalják.

Társalkotónak Ádám Gyulát kérték fel, aki sajnos nem lehetett jelen a csíkszeredai könyvbemutatón. A fényképsorozatáról kiderült: minden egyes felvétel a könyvhöz készült, méghozzá oly módon, hogy a szerző és a fotóművész például a süteményhez használt lisztet is akkor hozta el a malomból. A címadó témához készült borítóképhez is például 10 kg lisztet szitáltak át, és az összesen több tízezer fotóból készült az a válogatás, amelyet Ádám Gyula a könyv tervezőjeként földolgozott. Ezt már Gáll Levente, a kötet kiadója fedte fel a közönségnek. Mint elmondta, magyarországi nyomdát választottak a kivitelezéshez, s a könyvbemutató körutat is Magyarországon kezdték el, elsősorban a fogadó vendégeinek közössége körében.

Gáll Tímea a könyvről elmondta, olyan recepteket kívánt a könyvben rögzíteni, amelyeket minden háziasszony bátran kipróbálhat otthon: hozzáférhetőek, kivitelezhetőek. A nem csíkiak számára pedig a kötet végén található szótár segít eligazodni a felcsíki nyelvjárásban. A közönségtalálkozón a szerző a címadó részletet olvasta föl, mely megindító hatással volt a közönségre is, többen szemüket törülgették.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?