„Menesztette” Wonder Womant az ENSZ

Alig két hónappal kinevezése után befejeződött Wonder Woman nagykövet-karrierje az ENSZ-nél. A képregényhőst október elején nevezték ki a nők egyenjogúságáért és a nők elleni erőszak megfékezéséért folytatott kampány tiszteletbeli nagykövetévé, ami felháborodást váltott ki, többek között a karakter túlszexualizált megjelenese miatt.

Csaknem 45 ezren írták alá a Wonder Woman kinevezését bíráló petíciót, amely elsősorban azt nehezményezi, hogy a szereplő kulturálisan nem elég érzékeny. „Felháborító, hogy az ENSZ egy túlszexualizált megjelenésű karaktert használt, miközben az Egyesült Államok és a világ szalagcímei a nők és lányok tárgyiasításáról szólnak” – áll a beadványban.Az ENSZ nem indokolta meg, hogy miért zárják le a kampányt, a szervezet szóvívője azt mondta, hogy fiktív karakterekre épülő kampányaik általában nem tartanak néhány hónapnál tovább.

Wonder Woman jogtulajdonosa, a DC Entertainment úgy nyilatkozott, hogy meg van elégedve a publicitással, amit a szereplő az ENSZ-kampánynak hozott.

Az ENSZ-t nem csak a Wonder Woman-kampány miatt, hanem azért is érte támadás, hogy a szervezet vezetőségében nem kapnak szerepet nők: nem volt még női ENSZ-főtitkár és a kimutatások szerint 2015-ben tízből kilenc vezetői pozíciót férfiak foglaltak el.

Kapcsolódók

Kimaradt?