Ingyenes mézespogácsa-műhely várja a gyerekeket Marosvásárhelyen

Hogyan készül a mézespogácsa, melyek az összetevői, mivel ízesítik – mindezekre a kérdésekre választ kapnak azok a gyerekek, akik ellátogatnak a marosvásárhelyi várban működő mézespogácsa-műhelybe, sőt gyakorlati péktudományukat is fejleszthetik.

Az egykori katonai pékség felújított épületében a polgármesteri hivatal biztosítja a helyszínt, az Eldi cég pedig minden egyebet: az ízléses berendezést, és a mézespogácsa alapanyagait. Naponta 12-17 óra között bárki kipróbálhatja, megsütheti saját süteményét.A műhely december 23-ig tart nyitva és csoportokat is fogad. Ha igény van rá, akkor már a délelőtti, vagy a reggeli órákban is kinyit, illetve délután öt óra után is rendelkezésre áll.

Ottjártunkkor családoknak magyarázta a pékmester, mi minden kell a mézespogácsa tésztájába: liszt, tej, méz, kis só, fahéj és szekfűszeg, kakaó. Csupa természetes anyag. A kicsik egyszerhasználatos fehér sapkát kaptak és kis fehér köténykét, mindenkinek jutott gyúródeszka, sirítőfa, liszt és jó darab mézespogácsa tészta.A mester megmutatta, hogyan kell gyúrni, siríteni, majd formákkal kivágni. Mindenki választhatott csillag, hold, napocska, mackó, sétapálca, halacska, fenyő, szarvas vagy csokor formát, amivel kivágta saját pogácsáját.A pék sorra végigjárta az asztalokat és tálcára rakta a sütésre kész tésztákat, majd miután kisültek nem csak a résztvevő kis pékek ehettek a finom süteményből, hanem a kísérő felnőtteknek is jutott, sőt azoknak is, akik épp betévedtek. Gyümölcsteával nyomtatták le a karácsonyi mézeskalácsot és aztán ki-ki, amit készített egy tasakban haza is vihette.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?