Megjelent a gyerekeknek szóló városnéző füzet a középkori Kolozsvárról

Ingyenesen letölthető családi füzetet állított össze a Korzo Egyesület azoknak a 8-12 éveseknek, akik szeretnék jobban megismerni a 700 éves Kolozsvárt.

Annak tiszteletére, hogy a város 700 éve kapta meg a városi rangot a Korzósok a 7. Kolozsvári Magyar Napokon felnőtteknek szóló interaktív sétát, „félrevezetést” szerveztek, igaz és hamis középkori történetekkel - természetesen úgy, hogy a végén kiderült az igazság.

Ugyanerről az időszakról színes, feladatokat és történeteket tartalmazó füzetet állítottak össze gyerekeknek. „A műemlékek nem halott tárgyak, hanem a történelem és a régmúlt emberek életének néma mesélői. Ezeket a történeteket tárja az olvasó elé a füzet. Megtalálhatóak benne a mindennapi élet mozzanatai, szórakozás, étkezés, lakáskultúra, de a középkori városi közösség életében annyira fontos városfalról és templomról, piacról és vásárokról is szólunk. Mindeközben folyamatosan visszautalunk a jelenre, kapcsolatokat keresünk a középkori és a mai város között, és a gyermekeket is arra ösztönözzük, hogy továbbgondolják ezeket” – áll a Korzo Egyesület közleményében.

A családi füzet ingyen letölthető, illetve nyomtatott változatban - korlátozott számban - hamarosan megtalálható lesz Kolozsváron, a Minerva Alapítvány és az Életfa Családsegítő Egyesület székházában, a K+ térben, illetve a Quadro Galériában.

Az egyesület további családi füzeteket és műemlékpedagógiai programokat is tervez, véleményük szerint ugyanis „a műemlékek és környezetünk iránti felelősségteljes magatartás csak akkor alakulhat ki, ha már kis korban tudatosan felhívjuk minderre a figyelmet.”

Kapcsolódók

Kimaradt?