Interferenciák: Ernelláék a Tranzit Házban

„Azért nem semmi, hogy az ablak a folyóra néz” – mondta Albert, az Ernelláék Farkaséknál című előadás egyik szereplője péntek délután, amikor a kolozsvári, Szamos-parti Tranzit Ház másfél órára Farkasék otthonává változott. Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra meghívott Látókép Ensemble produkció eszköztelenségében bárhol eljátszható, a lokális utalások pedig még erősebbé tették a „rólunk szól” érzést.

Talán jobban járt az, aki előbb látta a Hajdu Szabolcs rendezte színdarabot, és utána az abból készült filmet, mert a színészek eszköztelen játéka sokkal inkább „kamerára termett”, élőben egyszerűen nem volt mindig érthető, amit mondanak, így lehetett némi hiányérzete annak, aki már ismerte a filmet.Ezt kompenzálta viszont néhány elem, ami csak a színdarabban van jelen, például az, hogy a gyerekszerepeket felnőttek alakítják, ami még jobban kidomborítja a szülő-gyerek kapcsolat fonákságait vagy az apró zenés intermezzók, amikor a színészek mozgással játsszák el a köztük levő viszonyokat.

Az előadás ismertetője:
Ernella, Albert és 10 éves kislányuk, Laura egy évvel ezelőtt a jobb megélhetés reményében elhagyták az országot, de Skóciában nem boldogultak, ezért hazajönnek. Az éjszaka közepén beállítanak Ernella nővéréhez, Eszterhez. Eszter férjével, Farkassal és 5 éves kisfiúkkal, Brúnóval jobb egzisztenciális körülmények között élnek Ernelláékkal szemben, akik komoly anyagi problémákkal küzdenek. A két család között soha nem volt igazi összhang. Ezt csak Eszterék érzik, Ernelláék szeretnek Eszteréknél lenni, pedig semmiben sem értenek egyet. A kérdés, az hogy a két család hogyan és meddig tudja elviselni egymást Eszterék albérletében.
Eszter: Török-Illyés Orsolya
Ernella: Sárosdi Lilla
Farkas: Hajdu Szabolcs
Albert: Szabó Domokos
Laura: Hay Anna
Brúnó: Gelányi Imre

Az előadás másnapján, szombaton megszervezett közönségtalálkozón Hajdu Szabolcs elmondta, hogy olyan előadást szerettek volna rendezni, amilyet életük akkori, egyik legnehezebb időszakában ők maguk is szerettek volna látni: amelyik segít az embereknek feltenni a kérdéseket és meghozni a saját körülményeiknek megfelelő döntéseket. A kihívás a rendező szerint az volt, hogy sikerüljön rövid idő alatt kialakítani egy olyan bizalmi viszonyt azokkal, akik az előadást nézik, hogy fogadják a kritikát és ne támadva érezzék magukat.

Az Ernelláék Farkaséknál című filmet Kolozsváron a Filmtettfeszten, Marosvásárhelyen az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon is vetítették korábban. A kolozsvári közönségtalálkozóról szóló beszámolónk itt olvasható.

A rendező azt is elmondta, hogy a személyes és az általános közötti megfelelő egyensúly elérése a legfontosabb. „Mindig karakterekből indítjuk el és a karaktereket helyezzük be aztán a szituációkba, a karakterek generálják a helyzeteket. Először lefotózzuk egymást, neveket adunk egymásnak, foglalkozásokat adunk egymásnak, elképzeljük a családi hátteret, a gyerekkort, a szülőket, egészen addig, hogy kinek milyen kocsija van, milyen szokásai vannak, aztán összepárosítjuk ezeket a karaktereket, megnézzük, hogy milyenek a viszonyok egymás között” – mesélt a munkafolyamatról.Mikor megvoltak a karakterek, témákat kerestek hozzájuk, a párkapcsolat, a hétköznapok, a nevelés kérdését, az elmenés-ittmaradás kérdését megbeszélték, ezek alapján írta meg Hajdu Szabolcs a jelenetet, amit másnap már el is próbáltak, és tovább alakítottak, vigyázva arra, hogy megmaradjanak a hétköznapi történéseknél és ne menjenek el túl extrém irányba.

„Próbáltuk ezeket a szövegeket úgy elmondani, hogy amikor kemény dolgok hangzanak el, akkor is valahol a szeretet fogalma legyen jelen. Ez nagyon furcsa, mert nem giccs, a szeretet úgy is jelen lehet, hogy valaki a másiktól szeretetet akar kicsikarni, tehát igényli, ezért provokál és abban a pillanatban, hogy megkapja, az már a támadás élét is elveszi” – ismertette a koncepciót az alkotó.A színdarab és a film a mai magyar kultúratámogatási rendszer tesztje volt Hajdu szerint és ilyen szempontból megerősítette őket abban, hogy így, intézményes kereteken kívül is lehet alkotni. Az Ernelláék Farkaséknál ugyanis nulla költségvetésből készült, a pénteki előadáshoz szükséges díszletet és kellékeket a Kolozsvári Állami Magyar Színház biztosította, a forgatásnál pedig Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya lakása volt a helyszín és Szabolcs operatőr diákjai segítettek.

A Magyar Filmunió elutasította a film utólagos támogatását, így végül magánúton nevezték a Karlovi Vary Filmfesztiválra, ahonnan a fődíjjal tért haza. Ennek ellenére most sincs benne a Filmunió által kiajánlott csomagban, mint 2016-ban készült magyar film.„Ezzel jár együtt a függetlenség most Magyarországon” – hangsúlyozta Hajdu Szabolcs. „Meg azzal jár együtt, hogy egy adott ponton mi feléljük a tartalékainkat. Mi állami támogatás nélkül csinálunk most mindent, ez azt jelenti, hogy nagyon sokat kell dolgozzunk érte, szerveznünk kell az előadásokat, a filmekért pénzt kell kérjünk és ebből kell éljünk. Egy adott ponton mi Domával (Szabó Domokos, szerk. megj.) építkezésen nyomtuk, kőművesként, Orsolya pedig egy illatszerboltban volt eladó, mert valamiből meg kellett élni.”

Az Inteferenciák programja itt olvasható, de aktuális információkért érdemes követni a fesztivál facebook-oldalát is.

Kapcsolódók

Kimaradt?