Interferenciák: fókuszban a dél- és kelet-európai színház, valamint az erős női főhősök

Nagyobb hangsúlyt fektetnek a dél- és kelet-európai régióra a 2016-os Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában, az erős női hősök jelenléte pedig közös jellemzője az idei előadásoknak, mondta el Tompa Gábor fesztiváligazgató a rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján. „Ezek olyan előadások, amelyek nem hagynak hidegen” – ígérte.

A november 24-én, csütörtökön kezdődő fesztivál a tíz napja alatt különböző dramaturgiájú, stúdiótérre, illetve nagyszínpadra kitalált előadások „interferálnak” egymással, Kolozsvárral és az „idegen” központi témával (a fesztivál programja itt olvasható). A téma csak véletlenül esik egybe a migrációs válsággal, hangzott el. Egy évek óta tartó probléma tetőzik most be - fogalmazott Tompa Gábor. Ezt a problémát tapogatják körül az Interferenciákon látható előadások: mit jelent „idegennek” vagy mit jelent „európainak” lenni, mit jelent az „én” és mit a „másik”. „Idegennek lenni a saját országunkban, városunkban, a saját bőrünkben is lehet” – árnyalta a felvetett kérdést a fesztiváligazgató.A Kolozsvári Állami Magyar Színház 5. alkalommal szervezi meg a nemzetközi színházi fesztivált. Tompa Gábor a tíz évvel ezelőtti, első kiadásra emlékezve kiemelte a rendezvény jelentőségét: „Ezelőtt tíz évvel Kolozsváron nem volt jelen más országból származó előadás, néhány magyarországi vagy vajdasági színházat leszámítva. Azóta nagyon sok alternatív fesztivál született - én az Interferenciákat is mindig egy alternatívának gondoltam, a semmihez képest mindenképp -, ezek a fesztiválok pedig mindig arra késztetnek, hogy újragondoljuk a fesztivál identitását” – fogalmazott.

Hozzátette, a 2016-os kiadást kevesebb költségvetésből szervezték meg. A fesztivál főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa, főszponzor pedig a MOL Románia. Az önkormányzat képviselőjeként jelen volt Csoma Botond városi tanácsos, aki elmondta, meglátása szerint a kultúra eszközeivel csökkenthetőek a társadalmi feszültségek és hidak építhetőek a közösségek között.

A fesztiváligazgató a 2016-os kiadás két fontos jellemzőjét emelte ki. Egyrészt azt, hogy a 14 országból meghívott 23 előadás között több a dél- és kelet-európai, hazai előadás, mindjárt az első nap látható például a Szlovén Nemzeti Drámai Színház Faustja a nemrég tragikus körülmények közt elhunyt Tomaž Pandur rendezésében, aki a közelmúlt egyik legfontosabb szlovén rendezője volt, vagy ott van az „ukrán fenegyerek”, Andry Zholdak Élektrája a Macedón Nemzeti Színház előadásában.Tompa szerint a globális szemlélet miatt kevesebbet foglalkozunk a regionális problémákkal és annak ellenére, hogy az információ nagyon gyorsan eljut hozzánk, egyre nagyobb a kommunikációs szakadék. Véleménye szerint, ha közelebb kerülünk azokhoz, akik földrajzilag is közel vannak hozzánk, könnyebben átléphetünk azon az identitásválságon, amiben most Európa leledzik.

Másrészt a 2016-os Interferenciák előadásaiban több erős női karaktert és így jelentős színésznőt, erős női alakítást is láthatunk, ígérte a fesztivál igazgatója. Kiemelte Jana Schulz-ot, aki a Schauspielhaus Bochum Jób című előadásában egy férfiszerepet, Menuchim szerepét játssza – utalásként arra, hogy a nő akkor válik egyenlővé, amikor férfinak öltözik -, de a fesztiválra harmadszor visszatérő panszori-énekest, Lee Jaramot, a Vígszínház színésznőjét, Eszenyi Enikőt vagy az Ernelláék Farkaséknál egyik főszereplőjét, Török-Illyés Orsolyát is említette.Ami a vizuális identitást illeti, a fesztivál plakátján és szóróanyagain szereplő grafika Részegh Botond csíkszeredai grafikus munkája, akinek egyéni kiállítása is nyílik a színház Stúdiójának előcsarnokában vasárnap, november 27-én délután fél négytől. A kiállítás mellett könyvbemutatók, esti koncertek tarkítják a programot, és ami a legfontosabb: a közönségnek alkalma nyílik találkozni és beszélgetni az előadások alkotóival.Újdonság a 2016-os Interferenciákon az ír, orosz és luxemburgi társulatok jelenléte, illetve az Európai Színházi Unió tagjai, a bochumi és a stuttgarti társulatok is először szerepelnek Kolozsváron. Harmadszor tér vissza Lee Jaram panszori-énekes, idén Gabriel Garcia Márquez nyomán összeállított Az idegen dala című előadásával, mondta el Tompa Gábor fesztiváligazgató, aki azt is elárulta, már körvonalazódik a 2018-as Interferenciák központi témája: a fesztivál valószínűleg kapcsolódik majd az első világháború kitörésének 100. évfordulójához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?