Olvasni jó! - megnyílt a 22. Marosvásárhelyi Könyvvásár

Olvasni jó! – énekelte Vizi Imre Erdély legnagyobb magyar könyves rendezvényének csütörtöki megnyitóján. A marosvásárhelyi Nemzeti Színház előtti téren Bolyais és Művészetis gimnazisták táncoltak könyvet lobogtatva.

A fiataloknak Szőke István koreográfus, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára tanította be a koreográfiát, a zenét és dalt Vizi Imre erre az alkalomra írta. A dalnak valóban volt némi mozgósító ereje, ugyanis a tíz órai kezdés után a marosvásárhelyi Nemzeti Színház földszinti és emeleti előcsarnoka megtelt látogatókkal. „Légyszi, megveszed nekem karácsonyra?” – ehhez hasonló mondatokat lehetett elcsípni a könyves standok előtti tömegben.A 22. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron 41 kiadó vesz részt. A könyvvásáron körülbelül 9 ezer könyvcímmel számolnak a szervezők, és mintegy 300-ra teszik az új könyvek számát. Idén először van jelen külön standdal a Magvető Kiadó. A színház előcsarnokában Irodalmi Kávéházat is berendeztek, itt mutatta be a Magvető kiadót Dávid Anna igazgató, Szegő János szerkesztő, Parti Nagy Lajos, Závada Pál és Bognár Péter, a kiadó szerzői. Kiemelték: a Magvető kiadó elsősorban kortárs magyar művek kiadására összpontosít, az idén megjelenő tobb mint 60 új könyvből 45 kortárs szerző műve, közülük 8-9 fiatal. Bognár Péter meglepetésvendég a könyvvásáron, eredetileg ugyanis Kántor Péter költő jött volna el, aki betegség miatt mondta le az utazást.

Aki próbál verset vagy prózát írni, az olvasni is próbál

A 2016-os könyvvásár egyik legnépszerűbb vendége várhatóan Nyáry Krisztián: két beszélgetéssel és Festői szerelmek című új kötetének bemutatójával is szerepel a programban. A csütörtöki nyitónapon Balázs Imre József arról kérdezte, hogy mit gondol a mai irodalomoktatásról, illetve, hogy ha rajzórán rajzolnak és énekórán énekelnek a gyerekek, irodalomórán miért nem írnak? A népes közönség előtt Nyáry Krisztián kifejtette, valóban fontos lenne a gyerekek íráskészségét is fejleszteni, mert aki próbál verset vagy prózát írni, az olvasni is próbál. Kiemelte azt is, hogy nem tartja jó ötletnek az irodalom kronológia szerinti oktatását, mivel így csak az részesül a kortárs irodalom „jutalmában”, aki átrágta magát például Homéroszon, csakhogy időközben sokan lemorzsolódnak.

A Bookart kiadó vitte el a két Szép Könyv-díjat

Káli Király István, a vásár főszervezője elárulta a Maszolnak azt is, hogy ki kapja idén a Szép Könyv díjat szépirodalom, illetve gyerekkönyv kategóriában. Mindkettőt a Bookart kiadó nyerte el, Márton Evelin Szalamandrák éjszakája, valamint Fekete Vince Az a nagy-nagy kékség című köteteivel.

Nyáry Krisztián (középen) Závada Pál | Antal Erika felvételei

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?