Nyitott és ingyenes kritikaíró workshop lesz október elején Kolozsváron

Intenzív, ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott kritikaíró műhelyt szervez a Filmtett Egyesület az október eleji Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében.

Az eseményre október 7. és 9. között kerül sor. 

Kolozsváron a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál szerkesztősége már évek óta, rendszeresen meghirdeti kritikaíró/elméleti kurzusát a nyári táborában, idén ez a 16. Filmtettfeszten kap helyet, illetve átalakul egy három napos, intenzív tanfolyammá, és nyilvános lesz. A foglalkozások péntektől vasárnapig zajlanak, délelőtt 11-től délután 6-ig, egyórás szünettel.

"A workshopra szeretettel várunk film-, média-, kommunikáció-, teatrológia-, filológia-szakosodású hallgatókat, médiában dolgozókat, aktív vagy leendő kritikusokat, vagy olyanokat, akik a filmről való gondolkodás és közbeszéd iránt érdeklődnek. A részvétel ingyenes" - olvasható az egyesület közleményében. 

Három szakember tágítja a fejeket

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együttműködve megszervezett workshop helyszíne a Bocskai-ház, és három előadó három különböző szemszögből fogja megközelíteni a filmkritikaírás lehetséges vonatkozásait.

Váró Kata Anna foglalkozásain a workshop résztvevői által hozott kritikák alapján közösen gyűjtik össze, hogy melyek a jó kritika attribútumai, illetve hogy melyek azok a pontok, amelyekre egy filmkritika írása – és olvasása – kapcsán oda kell figyelni (médium, célközönség, kontextus megteremtése, struktúra stb). 

Pápai Zsolt előadásában a filmkritika alapfunkcióiról fog beszélni, továbbá arról, hogy ezektől mennyiben lehet és mennyiben nem tanácsos eltérni, illetve miért jelenthet problémát a mai magyar (elsősorban online) filmkritikában, hogy a szerzők mellőznek egyes kritikai alapfunkciókat.

Kárpáti György a nemzetközi filmkritikus-szövetség, a FIPRESCI szerepéről fog beszélni, illetve a filmkritikaírást távolabbi, nemzetközi kontextusba helyezi, valamint gyakorlati tanácsokat szolgáltat fesztiválokon való részvételhez és más, filmes újságírói feladatokhoz (interjúzás stb.).

Gyakorlati tudnivalók

A gyorstalpalónak nincs sem pályázati, sem részvételi díja.
Az első foglalkozásra opcionálisan a következőket kérik előre a résztvevőktől, a jakab.benke@filmtett.ro e-mail-címre:

  • 1 kritika attól a kritikustól, akit példaképnek tartasz/szívesen olvasol, abból a médiumból, amelyet a leggyakrabban olvasol
  • 1 saját írás a Börtönvonat Yumába című filmről (kb. 4000 leütés).

A workshop menetrendje a következő:

  • október 7., péntek, I. foglalkozás, 11–14 óra: Váró Kata,
  • október 7., péntek, II. foglalkozás, 15–18 óra: Pápai Zsolt,
  • október 8., szombat, III. foglalkozás, 11–14 óra: Váró Kata,
  • október 8., szombat, IV. foglalkozás, 15–18 óra: Pápai Zsolt,
  • október 9., vasárnap, V–VI. foglalkozás, 11–13, ill. 14–16 óra: Kárpáti György.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?