Fülöp-szigeteki film nyerte a velencei filmfesztivál fődíját

Egy majdnem négy óra hosszú, fekete-fehér Fülöp-szigeteki filmdrámának ítélte oda a zsűri a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 73. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Lav Diaz rendező Ang Babaeng Humajo (A nő, aki elment) című filmje az első Fülöp-szigeteki alkotás, amely elnyerte a fesztivál fődíját.

A rendező elmondása szerint filmje a több évszázados gyarmati uralom alól felszabadult Fülöp-szigeteki nép harcát ábrázolja „Hazámnak, a Fülöp-szigeteki embereknek, harcunknak, az emberiség harcának tanúságtétele” – hangsúlyozta a rendező a szombat esti díjátadón.Diaz filmje egy olyan nő bosszúéhségéről és megbocsátásáról szól, aki 30 évig ült börtönben egy olyan bűncselekmény miatt, amelyet nem követett el. A rendezőt a „lassú mozi” (slow cinema) alkotói közé sorolják, mint Tarr Bélát vagy Andrej Trakovszkijt. A 2016-os Berlinálén egy 8 órás filmmel vett részt (Hele sa Hiwagang Hapis/ A Lullaby to the Sorrowful Mystery), amely a Fülöp-szigetek spanyol uralom elleni, 19. századi szabadságharca idején játszódik. A rendező tiltakozik a „lassú” címke ellen. „Nem lassú mozi, hanem mozi” – mondta korábban a The Guardian-nek. „Nem tudom miért van az, hogy ha moziról van szó, akkor mindig a film hossza kerül szóba.”

A 73. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon húsz film versenyzett a fődíjért. Valamennyi díjnyertes alkotás a rendezői meg nem alkuvást, fantáziát, sajátos képzelőerőt, vakmerőséget és a tiszta identitást példázza – hangoztatta Sam Mendes, a zsűri elnöke. A zsűri nagydíját a divattervező-filmrendező Tom Ford Nocturnal Animals című thrillere kapta, amelynek főszereplője egy Los Angeles-i galériatulajdonos.

A legjobb rendezőt jutalmazó Ezüst Oroszlán-díjat megosztva Andrej Koncsalovszkij orosz rendező nyerte a Raj (Éden) című holokausztdrámájáért és a mexikói Amat Escalante La Region Salvaje (Zabolátlan térség) című filmjéért.

A legjobb színésznek járó díjat az argentin Oscar Matinez kapta az El Ciudadano Ilustre című komédiában nyújtott alakításáért, a legjobb női színésznő Emma Stone lett a La La Land című musicalben játszott szerepéért. Paula Beer német színésznő kapta a legjobb ifjú színésznek járó Marcello Mastroianni díjat a Frantz című drámában nyújtott alakításáét.

A legjobb forgatókönyvet jutalmazó díjat Noah Oppenheim vehette át Jackie című film forgatókönyvéért, amely Jacqueline Kennedynek állít emléket. A világ legrégebbi filmfesztiválján Arany Oroszlán-életműdíjjal tüntették ki Jean-Paul Belmondo francia színészt és Jerzy Skolimowski lengyel rendezőt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?