Világhírességek támogatják a gigantikus brazil vízerőmű által fenyegetett munduruku indiánokat

Több tucat neves színész, filmrendező, zenész nyílt levélben szólította fel szerdán a brazil kormányt és európai vállalatokat, hogy ismerjék el az amazóniai munduruku törzs jogait, amelynek területeit veszélyezteteti a Tapajas-folyó mentére tervezett gigantikus vízerőmű építése.

A The Guardian brit napilapban közzétett levelet a 48 aláíró között jegyezte Paul McCartney, Ranulph Fiennes, Mark Rylance, Anish Kapoor, Charlotte Church, Roger Moore és Michael Palin.

A munduruku törzs tagjainak küldöttsége a héten Nagy-Britanniába látogat, hogy találkozót kérjen a Siemens cégtől, amely része a vízerőmű építésére pályázó nemzetközi konzorciumnak. Azt akarják elérni, hogy a Siemens nyilvánítsa ki, nem fog részt venni olyan erőműépítésben, amelyet az ősi törzsi földeken valósítanak meg.

A munduruku törzs üdvözölte a brazil környezetvédelmi hatóság múlt heti döntését arról, hogy nem ad engedélyt az Amazonas vidék szívében lévő Tapajas-folyó mentén tervezett gigantikus vízerőmű építéséhez. Az Ibama illetékes irodája közölte, hogy a duzzasztógát építői nem terjesztették elő időben a megfelelő információkat a létesítmény megépítésének társadalmi és környezeti megvalósíthatóságáról. A hatóság ezzel leállította a majd tízmilliárd dollárba kerülő projektet.

„A brazil környezetvédelmi hatóság döntése fordulópontot jelent az Amazonas ezen térsége védelméért folyó harcban, ami azonban még nem fejeződött be. Az erőmű ugyanis egyike az ezen sérülékeny térségbe tervezett öt erőműnek" - hívták fel a figyelmet a nyílt levél aláírói.

A Siemens szóvivője közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak a Greenpeace környezetvédő szervezettel és intenzíven tanulmányozzák a kérdést, segíteni akarnak egy fenntartható, megbízható és anyagilag bírható áramellátás megvalósításában.

A több mint nyolcezer megawatt teljesítményű vízierőművet magában foglaló mintegy nyolc kilométer hosszú duzzasztógátat a dél-amerikai ország legnagyobb energiaszolgáltatója, az Eletrobas és kisebb elektromos áramszolgáltató cégek közösen javasolják megépíteni. Ez lenne az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye, amelynek építésekor vízzel elárasztanának 376 négyzetkilométernyi területet az amazóniai esőerdő azon térségében, ahol mintegy 12 ezer munduruku indián él.

Sarney Filho környezetvédelmi miniszter a múlt héten arról beszélt, hogy a Tapajos-duzzasztógát teljes mértékben nélkülözhető, és kisebb erőművekkel, valamint más forrásokkal, például szélenergiával kiváltható.

Kimaradt?