Élettel töltik meg a bonchidai Bánffy-kastély főépületét

A Transylvania Trust Alapítvány 2016. augusztus 15. és 28. között szakmai workshopot szervez, mely során belsőépítészek, művészek, építészek, mesterek és egyetemi hallgatók álmodják újra a közel 500 éves kastély belső tereit. Az eredmény egy kiállítótereket és műhelyeket magába foglaló központ lesz, amely 5 éven át szolgálja a művészeket, mestereket, és mindazokat, akik Bonchidán szeretnének alkotni. A szakmai workshopra augusztus 12-ig lehet jelentkezni, a helyek száma korlátozott.

A Transylvania Trust Alapítvány 2015 novembere és 2017 októbere között az Európai Unió Kreatív Európa programja által támogatott ARTEC projekt lebonyolítója. A művészetek, újrafelfedezés, hagyományos, eklektikus és kortárs hívószavak köré felépített projekt a bonchidai Bánffy-kastély főépületében kívánja létrehozni a Művészetek és Mesterségek Központját, amelyben a kézművesek, mesteremberek, ipar-, performansz- és alkotóművészek által képviselt, a történelem folyamán önálló diszciplínákra osztott tudás és alkotói ethosz ismét találkozhat.

„Várjuk azokat a jelentkezőket, akik 2016. augusztus 15. és 28. között részt vennének a Művészetek és Mesterségek Központjának létrehozásában. Ács-, asztalos- vagy belső építészet-műhelyeinkben vállvetve dolgozhatnak majd egy nemzetközi verseny díjnyertes építészeivel, designereivel, illetve a hagyományos építőmesterségekben gyakorlott mesteremberekkel a Norma és Blajin projektek bel- és kültéri kivitelezésén” – olvasható az alapítvány Maszolhoz eljuttatott közleményében.

A Művészetek és Mesterségek Központjának létrehozása idején fotó- és filmdokumentáció készül a tevékenységről. Ennek eredménye egy 20 pannóból álló utazó kiállítás, amelyet a partnerországokban (Franciaország, Spanyolország és Magyarország), az Európai Parlamentben és a Román Kulturális Központok hálózatán keresztül további országokban mutatnak be 2016-ban és 2017-ben. A kiállítás társtámogatója az NKA.

További információkat a következő emailcímre írva lehet kérni: office@transylvaniatrust.ro

Partnerek: Association des Centres Culturels de Rencontre, Câmpulung Megyei Múzeum, Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesülete, Teruel Vidéki Önkormányzat. A műhelyek munkálatait az Európai Unió Kreatív Európa keretprogramja és az NKA is támogatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?