Épített örökség: újabb szakmai workshop lesz bonchidai Bánffy-kastélyban

A Transylvania Trust Alapítvány idén nyáron is megszervezi az építettörökség-helyreállító szakmai workshopot.  

Az eseményre a bonchidai Bánffy-kastélyban kerül sor 2016. július 25. és augusztus 7. között, 37 fő (építész, építőmérnök, régész és művészettörténész hallgatók, a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkások) részvételével, akik Görögországból, Angliából és Romániából érkeznek. 

Az építettörökség-helyreállító szakképzéssorozat célja az építőipari hagyományos mesterségek felelevenítése, megőrzése és az ehhez kapcsolódó tudás átörökítése. A résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátíthatják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során pedig aktívan részt vehetnek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában. A hallgatók oklevelet kapnak, melyet egyetemi szakmai gyakorlatként is elfogadnak. 

A kőművesség, boltozat-helyreállítás és faldíszítő technikák (ebből 2 nap: a fresco, a secco, sgraffito, stukkó, marmorino), illetve a hagyományos asztalosság és régi bútorok helyreállítása oktatása mellett két kutatóműhely is helyet kapott az idei kínálatban: a régészeti és művészettörténeti kutatás és felmérés.

A workshop kirándulással egybekötött tanulmányutat is tartalmaz, mely során a résztvevők a tordai Sóbányát és a nemrég szakszerűen felújított széki református templomot látogatják meg. 

A helyreállítási tábor időpontja: 2016. július 25 – augusztus 7.

Eddig 26 ország (többek között Románia, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint 1500 képviselője vett részt a programban.

A program támogatója: Európai Unió Kreatív Európa keretprogramja – Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség az ARTEC (Művészetek, Újrafelfedezés, Hagyomány, Eklektikus, Kortárs) projekt által, melynek megvalósítója a Transylvania Trust Alapítvány és partnerei; valamint a Romániai Építészek Szövetsége (UAR), a 2016-os romániai „Építészeti Bélyegilleték” Alapja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?