„A jó szöveg szembe megy” – bemutatkozott a szem portál

Lapszerkesztők és lapolvasók gyülekeznek vasárnap délután a K Plusz közösségi tér épülete előtt Kolozsvár központjában, itt hirdették meg a szem bemutatóját az Ünnepi Könyvhéten. Végül a Bulgakovban kötnek ki, ahol megfejtik, mit takar a szemvedéj, szemfedő, szemafor és szeksz rovatnév, illetve felolvasnak a korábban megjelent szövegekből.

Október végén jelent meg a szem első posztja (cikke, szövege, bejegyzése), azóta pedig rendszeresen érdemes olvasni: bőven található itt irodalom, közélet, kritika tanártól, hallgatótól, vendégtől. Még nyáron döntötték el, hogy létrehoznak egy független, a párbeszéd lehetőségét megadó felületet, hangzik el a beszélgetésen.

Nincs szerkesztői irány, mondják, de értsük ezt jól: a legparázsabb viták éppen a tagok között szoktak lefolyni, abban azonban meg tudtak egyezni, hogy nem is szeretnék egy felállított kánonhoz mérni a szövegeket. Belakhatóvá akarnak tenni olyan területeket, amelyekre korábban nem igazán volt példa: gyerek- és felnőtt tartalomra, magas- és tömegkultúrára nem hierarchikusan tekintenek.

Külső munkatársak is beszélnek arról, miért szeretnek itt publikálni. Van, akinek például fétise a low budget kezdeményezés, az olyan próbálkozás, ami egyfajta empátiát kelthet éppen amiatt, hogy nincs benne pénz. A folyóiratok körül Magyarországon kialakult pénz-probléma – paradox módon – éppen a pénz nélkül működő lapot nem érinti, hiszen nem kötődnek intézményei keretekhez, független hangokat üthetnek meg.

Szándékosan nem szépirodalom, kritika és hasonló rovatokat építettek fel, hanem a szemvedéjt, szemafor, szemfedő és szekszet, hogy egy nem bedobozolható szöveg is megtalálja a maga megjelenési felületét. Ezekbe fér be szöveg az iszlámról, feminizmusról, kereszténységről, testről, állatról, biopolitikáról, térről, a kibervilágról – a felsorolás hosszú.

Nehéz megfogalmazni, hogy mi a szem, talán 24. pont sem elég rá. Az alábbi szöveg egyfajta kísérlet lehet erre; a portálról vettük át, a beszélgetésen hallottuk:

1. Endrét elütötte az autó.
2. Megbölcsészkedve általában a macska bernyászkodik.
3. Ha ebből a szempontból nézzük, a kutya viszont abszalút nem.
4. Csak minőségi gyűlöletbeszédet fogadunk el, és az esztétikai minőséggel rendelkező gyűlölködésen elgondolkodunk.
5. Olyan hosszú egy szó, ha gyors akar leír. A Levi szont nem.
6. Sonka állam, vizsga.
7. A jó szöveg szembe megy.
8. A kultúrát a lustaság katalizálja, fagyasztott gyümölcsöt, tejparadicsomot hozzatok; Legyeket is, ha tudtok.
9. Legyetek is, ha tudtok.
10. Elnézést, mi prioritálice neojottisták vagyunk.
11. A nyelv “mint ojan” aspektusokkal rendelkező entitás (fenomén).
12. A kutya viszont abszalút nem.
13.
14. Mi realisták vagyunk.
15. És mondhatsz valamit P.-ről.
16. \pi
17. Most ojan fontot kapjunk, ami ezt a \pi–t szuportálja.
18. A víz szalad, a csőd marad
19. a víz szalad, a cső darab
20. a víz szalad, a csőd arab
21. – II – , a csőd a rab
22. a víz…
23. – II – , a csőd – alap
24. Add fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?