Így ünnepelték a tánc világnapját Marosvásárhelyen

Több mint 200 táncos ropta a táncot, húsz zenész húzta a talpalávalót a tánc világnapjának tiszteletére szervezett villámcsődületen Marosvásárhelyen, a Promeneda Mallban.

Második alkalommal szerveztek Marosvásárhelyen villámcsődületet a tánc világnapján Barabási Attila Csaba kezdeményezésére, aki ezzel a megmozdulással a táncra, a táncosokra, a táncművészetre szerette volna felhívni a figyelmet. A Maros Művészegyüttes igazgatója érdeklődésünkre elmondta, azért választották helyszínnek a bevásárlóközpontot, mert ott sokan megfordulnak, hétvégén sok ember vásárol, és sokan megnézik, illetve be is kapcsolódnak az eseménybe.

A közös tánc még 15 percet sem tartott, de azokat is mozgásra ösztönözte, akik nem számítottak erre. „Nem volt mindenkinek párja, de a kávézókban ülők vagy a vásárlók, sétálók is kedvet kaptak és bekapcsolódtak, profi táncosokkal, vagy egymással táncoltak” – magyarázta Barabási. A Maros Művészegyüttes táncosai a magyar és a román tagozatról, az ifjúsági csoportból, a gyerekcsoportból szinte valamennyien ott voltak, de nem népviseletben, hanem utcai ruhájukban, ezért az első percben fel sem tűnt a kívülállóknak, hogy mire készülődnek.

Egy zenész kezdte, őt követte egy másik, ahogy a táncosok közül is előbb csak egy-egy pár kezdett el táncolni. Aztán mindenki táncra perdült, a zenészek mezőségit játszottak. Azért mezőségit – magyarázta az igazgató –, mert dallama ismerősen cseng a románoknak és a magyaroknak egyaránt.

Barabási Attila Csaba elmondta, Erdélyben a néptánc a legnépszerűbb tánc. A világnapon is erre hívták fel a figyelmet, ami jól sikerült, elérte a célját – tette hozzá az igazgató.

Marosvásárhelyen egy nappal a tánc világnapja előtt, április 28-án is szerveztek egy megmozdulást Táncra perdül Vásárhely! címmel, a Színház téren, ahol több százan táncoltak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?