Háromszéken megalakult az Értéktár Bizottság

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a megyei önkormányzat kezdeményezésére létrejött az Értéktár Bizottság, amelynek célja a Kovászna megyei kiemelkedő értékek dokumentálása és széles körű ismertetése, azok éltetése, népszerűsítése és hasznosítása érdekében.

Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója szerint a háromszéki szakemberek által létrehozott Bizottság fő tevékenysége, hogy összeállítsa a Kovászna Megyei Értéktárat és meghatározza az ebbe történő felvétel feltételeit, összegyűjti a háromszéki értékeket, támogatja azok feltárását, megőrzését, fenntartását, fejlesztését, megismertetését, védelmét, illetve jóváhagyja a megye településein létrejövő helyi értéktár bizottságok alakulását.A megyei önkormányzat elnöke, Tamás Sándor szerint fontos és időszerű a megyei értéktár létrehozása, amely átfogó rendszerbe gyűjti Háromszék tárgyi és szellemi örökségét. Ezt a munkát szakemberek végzik, az adott települések képviselőivel egyeztetve. Ugyanakkor fontosnak tartja ezen értékek tudatosítását is a helyi közösségekben, valamint ismerté tételét a nagyvilág előtt.

A háromszéki Értéktár Bizottságban több ágazat szakemberei tevékenykednek, így agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, innováció, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás területén gyűjtik az értékeket. A tervek szerint magyar, román és angol nyelvű digitális, valamint nyomtatott felületeken teszik közzé a Kovászna megyei értékek gyűjteményét.

Kapcsolódók

Kimaradt?