Előadás a Műemlékvédelem Világnapján a Székely Nemzeti Múzeumban

Április 18-án, hétfőn a Műemlékvédelmi Világnap alkalmából Sebestyén József építész és műemlékvédelmi szakember tart előadást 18 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében Gondozd műemlékedet annak idejében! címmel.

Az előadás címe John Ruskin angol művészeti író az Építészet hét lámpása című 1849-es írásából származik, ahol az esztéta így fogalmaz: „Gondoskodj műemlékedről annak idejében, s akkor nem lesz szükséges helyreállítanod. (…) mindezt pedig cselekedjük gyöngédséggel, tiszteletteljesen és folytonosan; és akkor még számos nemzedék fog születni és újra eltávozni annak árnyékában.”

Az előadó témájáról a következőképpen ír:

„Műemléki épületeink használati értéke mindennapi életminőségünk alakulásában nem elhanyagolható. Megóvásuk, környezetünk ápolása életkörülményeink javításának igen fontos eszköze. Napjaink egyre mélyülő morális és pénzügyi válságát látva gazdasági szempontból sem mindegy, hogy miként sáfárkodunk nemzetgazdasági szempontból erőforrásnak számító, jelentős épített és táji környezeti javainkkal.”

Az ICOMOS 1983-ban határozta el, hogy meghirdeti a műemlékek világnapját, hogy ezáltal is felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére.

A belépés ingyenes.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?