Olaszország kiadta Belgiumnak a párizsi és brüsszeli terroristák útlevél-hamisítóját

Kiadták Belgiumnak az Olaszországban elfogott Djamal Eddine Ouali algériai állampolgárt, aki a brüsszeli hatóságok szerint a Párizsban és Brüsszelben elkövetett terrorista támadások résztvevőinek hamis útleveleit készítette el, többek között Salah Abdeslamnak is.

Djamal Eddine Ouali olaszországi védőügyvédje jelentette be, hogy védencét a dél-olaszországi Salerno közeli Fuorni börtönéből Belgiumba szállítják kiemelt biztonsági intézkedések közepette.

A negyven éves algériai férfit március 26-án vették őrizetbe  az olasz hatóságok. Azóta Fuorni börtönében tartották fogva magánzárkában. 

Djamal Eddine Oualival szemben a francia és belga hatóságok január elején adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot.  A férfit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly novemberben Párizsban, majd márciusban Brüsszelben elkövetett támadások elkövetőinek ő hamisított útleveleket többek között a március 18-án  elfogott Salah Abdeslam és Najim Laachraoui számára, aki a brüsszeli Zaventem repülőtéren március 22-én történt öngyilkos robbantásokban halt meg. 

Djamal Eddine Ouali január 6-án érkezett meg Olaszországba a Brenner-hágó osztrák-olasz határon keresztül. Várandós feleségével a Salerno melletti Bellizziben telepedett le és itt tartózkodási engedélyt kért a helyi hatóságoktól.  Az olasz ellenőrzések során derült ki, hogy nemzetközi körözés alatt álló személyről van szó.  A férfi az őt kihallgató olasz hatóságoknak tagadta, hogy terrorista lenne és nemet mondott a Belgiumba való kiadatására.  Olasz ügyvédje szerint, Djamal Eddine Ouali legfeljebb dokumentum-hamisítással vádolható.        

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?