Mesés Székelyföld – fiatal képzőművészek szemével

Orbán Balázs életműve ihlette az Apáczai Csere János Líceum képzőművészeti tagozatos diákjait azoknak a festményeknek, metszeteknek a megalkotásakor, amelyeket Mesés Székelyföld gyűjtőcím alatt állítottak ki Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán. A képek között jónéhány, nemzetközi díjas alkotás is fellelhető – mondta Vörös Alpár, a tanintézmény igazgatója a keddi tárlatnyitón.

Székely Géza képzőművész oktató, a művészeti osztály mentora minden évben más erdélyi régióra irányítja tanítványai figyelmét és kreativitását: foglalkoztak már Kalotaszeggel, a Mezőséggel, a tavalyi évben a Székelyföld volt fókuszban, idén pedig a moldvai csángók jelentik az inspirációt.

„Aki elkezd folklórt gyűjteni, az rá tud csodálkozni a másik kultúrájára is, megtanulja tisztelni a sajátja mellett a másikét is, és megköveteli a tiszteletet a másiktól saját kultúrája iránt” – fejtette ki Keszeg Vilmos. A néprajzkutató ezt annak kapcsán említette, hogy Orbán Balázs, a kiállítás ihletője az elsők között volt, akik a „kulturális turizmus”  korszakának hajnalán végigjárták Székelyföldet, és megörökítették élményeiket. Ebben a szellemben kezdtek el a tanárok diákjaikkal terepre járni, összegyűjteni, rendszerezni a vidékek néprajzi kincseit – és ezt a hagyományt folytatja ma Székely Géza is, aki tanítványaival rendszeresen felkerekedik, hogy kirándulások, alkotótáborok során, a helyszínen merítsenek ihletet az alkotó munkához.

A kreatív diákok oktatója azt is elmesélte: a Székelyföld-évben székely népballadákkal, Tamási Áron, Nyirő József műveivel ismerkedtek, ellátogattak a Bálványosvárhoz, Kézdivásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre, a csernátoni Haszmann Pál Múzeumba, hisz egy ilyen téma kivitelezése, mint a Mesés Székelyföld, tárgyi ismereteket is feltételez. Így lett a Főkonzulátus rendezvénytermében megtekinthető kiállítás „a mesés Székelyföld kivonata, ahogy az a gyermekek lelkében született meg” – tette hozzá a rajztanár.

A fiatal képzőművészcsoport idei témája a Csángóföld, így nyáron Moldvába látogatnak el az Apáczaisok, azokba a falvakba, ahol, ha nem is már a mindennapi beszédben, de az énekek, balladák szövegében még őrzik a magyar anyanyelvet.

A Mesés Székelyföld című képzőművészeti tárlat március 23-áig tekinthető meg a Főkonzulátus belső udvaráról nyíló rendezvényteremben. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?