Kezdődik a marosvásárhelyi Magyar Filmnapok

Az Oscar-jelölt Saul fia mellett animációs-, kisjáték- és dokumentumfilmeket is láthat a közönség a csütörtöktől vasárnapig tartó marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon.

A Balassi Intézet Bukaresti Magyar Intézete és a marosvásárhelyi K'ARTE Egyesület hatodik alkalommal szervezi meg a filmes programot, amely csütörtökön Lukács Csaba Két székely című dokumentumfilmjének vetítésével veszi kezdetét, majd utána, az országos premier előtt levetítik Nemes Jeles László Golden Globe-díjat nyert és Oscar-díjra jelölt Saul fia című filmjét.

A pénteki programot Fazekas Csaba Swing című vígjátéka kezdi, majd a Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate című dokumentumfilm után kerekasztal-beszélgetést tartanak Demény Péter irodalmár, Láng Zsolt író, Novák Csaba Zoltán történész, Szokoly Elek politikai elemző és Ungvári Zrínyi Imre egyetemi docens részvételével. A napot Pálfi György Szabadesés című filmjének vetítése zárja.

Vasárnap a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszékén készült filmeket, majd a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott kisjátékfilmeket láthatja a közönség.

A négynapos rendezvényen Hajdu Szabolcs filmjeiből retrospektív blokkot állítottak össze a szervezők, a program keretében szombaton a Fehér tenyér, a részben Marosvásárhelyen forgatott Bibliotheque Pascal, vasárnap pedig a Délibáb című filmek lesznek láthatók. Utóbbi két alkotás vetítése után Hajdu Szabolcs rendező és Török-Illyés Orsolya színésznő a nézők kérdéseire is válaszolnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?