A marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon mutatják be először Romániában a Saul fiát

A marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon mutatják be először Romániában a Saul a fia című filmet.

Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a marosvásárhelyi közönség még a romániai országos premier előtt láthatja Nemes Jeles László rendező nagysikerű alkotását. Az egyebek mellett Golden Globe-díjas filmet csütörtök este vetítik az erdélyi városban.

A csütörtökön kezdődő és vasárnap záruló Magyar Filmnapokat a Balassi Intézet és a marosvásárhelyi K'Arte Egyesület szervezi. A román vagy angol felirattal vetített filmek a helyi Művész moziban láthatók.

A közönség megtekintheti Pálfi György legutóbbi alkotását, a Szabadesést, akárcsak a Fazekas Csaba által rendezett Swing című vígjátékot. A filmnapokon retrospektív blokk tiszteleg Hajdu Szabolcs művei előtt, műsorra tűzik a rendező Fehér tenyér, Bibliotheque Pascal és Délibáb című alkotásait. A két utóbbi vetítése után a közönség a rendezővel és Török-Illyés Orsolya színésznővel beszélgethet.

A filmnapok programja animációs filmeket, kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket is tartalmaz.

A marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon kerekasztal-beszélgetést szerveznek a Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate című dokumentumfilm után. Ezen Demény Péter és Láng Zsolt írók, Novák Csaba Zoltán történész, Szokoly Elek politikai elemző és Ungvári Zrínyi Imre egyetemi tanár vesznek részt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?