Kísértetes és „költőien agresszív” dráma a kolozsvári színházban

A Julie kisasszony után újabb August Strindberg-darabot visz színre a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Felix Alexa bukaresti rendező. A pelikán című stúdióelőadást szombaton, február 27-én mutatja be a társulat, a következő előadásra február 29-én, hétfőn kerül sor a Stúdióteremben.

Visky András dramaturg szexistának nevezte a szerzőt, akinek stockholmi mellszobrát lábmagasságban helyezte el alkotója (egy szobrásznő), a Strindbergtől származó szexista idézeteket pedig bronzba öntve a járdába illesztették, hogy végig lehessen taposni rajtuk. A pelikán kevésbé realista mű, mint a Julie kisasszony – vélekedett a rendező a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón. A pelikán tükrözi a szerző erőszakos, agresszív stílusát, de azt a költőiséget is, amely ezt az agresszivitást kíséri. Ilyen például a főhősnő, Elise (Kézdi Imola), akit a „baljóslatú költőiség” jellemez.

Strindberg világában már erősen inog a gazdasági érdekeken alapuló, polgári család intézménye. Ezt a világot idézi fel „rendezői és színészi aprólékossággal” Felix Alexa. A rendező a kolozsvári magyar társulatról kijelentette: kevés csapat van manapság a színház világában, amely ennyire csapatként működik, a tapasztaltabb színészek a legnagyobb odafigyeléssel és profizmussal segítik a fiatalabbakat, és mindannyian kiváló technikai tudással rendelkeznek, miközben az ösztöneikre is hallgatnak.  „Strindberget játszani olyan, mint a kés élén táncolni, a szakadék szélén, ahonnan bármikor lezuhanhatsz. Hálás vagyok, mert itt olyan csapattal találkozhattam, akik mertek kockáztatni, nem félve a mélységtől” – fogalmazott.

A rendező azt is elárulta, kísértet is szerepel az előadásban, de a részleteket és a technikai megoldást nem fedte fel - aki megnézi, meglátja.

Az előadás szereplői: Kézdi Imola, Bogdán Zsolt, Kántor Melinda, Imre Éva, Árus Péter.

A Carmencita Brojboiu által jegyzett fagyos, mozdulatlanságba dermedt díszlet a nézők előtt kel életre. Ebben a térben az történések – ahogy Bogdán Zsolt megfogalmazta – mintha a végtelenségig ismétlődnének.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, valamint előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986), valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?