Táncoljatok – táncosok előadása a táncról Csíkszeredában

Decemberben mutatták be a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Táncoljatok című produkcióját. Most újra lehetőség nyílik megnézni az előadást a csíkszeredai Városi Művelődési Ház kamaratermében február 25-én, csütörtökön délután 5 órától, valamint 27-én, szombaton este 6 órától.

„Intézményünk, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes egyik elsődleges célja hagyományaink hiteles átörökítése. Ennek jegyében táncosaink szinte kivétel nélkül hosszú ideje foglalkoznak gyermekekkel, ifjúsági és felnőtt tánccsoportokkal: tanítják, irányítják, segítik őket. Ezzel szemben eddig kevesüknek volt alkalma arra, hogy hivatásos táncosok tolmácsolásában fogalmazzák meg elképzeléseiket. 2015-ben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával nyílt rá lehetőség, hogy ezt megtegyék: táncos társaikkal vigyék színre alkotásaikat” – olvasható a társulat közleményében.

Bara Szabolcs és Laczkó Benedek Tünde, Biró Enikő, Kelemen Szilveszter, Kósa Mária Gabriella, Márton Erzsébet, Rigmányi Júlia Katalin, Szabó László és Júlia, valamint a saját táncetűdjéből Gábos Endre szerkesztett, rendezett egységes színpadi produkciót. Így született meg a Táncoljatok – táncosok a táncról című műsor.

Az előadás során gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, szentbenedeki, szatmári, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthatnak nézőink. Énekelnek Gábos Endre, Kelemen Szilveszter, Kósa Mária Gabriella, Márton Erzsébet és Rigmányi Júlia Katalin, valamint Farkas Endre furulyáz. Részlet hangzik el János apokrif Evangéliumából, a táncosok töredékeket idéznek Shirley MacLaine Tánc a fényben című írásából és Ady Endre A Kalota partján című versét olvassa fel Kelemen Szilveszter.

Tekintettel a helyek korlátozott számára és a megszigorított előírásokra, a Hargita Együttes kéri az érdeklődőket, hogy idejében foglalják le helyeiket.

Kimaradt?